09.12.2004

Olijfolie helpt krachtsporters aan een hoge testosteronspiegel

Olijfolie helpt krachtsporters aan een hoge testosteronspiegel
Voor krachtsporters is testosteron nog steeds het hormoon dat als geen andere hormoon bepaalt hoe succesvol ze zijn. In 1997 publiceerden onderzoekers van Pennsylvania State University een studie die vertelt welke voedingsfactoren de testosteronspiegel van krachtsporters verhogen - en welke de concentratie testosteron juist verlagen. Uit de studie kun je opmaken dat vooral olijfolie de testosteronspiegel verhoogt.

De onderzoekers bestudeerden 12 mannelijke twintigers, die gemiddeld al 5 jaar trainden met gewichten. Hun workouts bestonden uit 15-25 sets van 6-15 reps, waarin de mannen 2-3 spiergroepen onder handen namen.

De onderzoekers lieten de mannen 17 dagen lang opschrijven wat ze aten. Aan de hand daarvan berekenden de onderzoekers hoeveel vetten, koolhydraten en eiwitten de mannen consumeerden. Vervolgens bepaalden de onderzoekers de concentratie testosteron in het bloed van de mannen.

De interessante verbanden zie je in de figuren hieronder. Hoe meer vet de mannen aten, hoe hoger hun testosteronspiegel. Dan ging het om verzadigd vet - zeg maar: het vet in vlees - en enkelvoudig onverzadigd vet - zeg maar: de vetten in olijfolie en avocado. De meervoudig onverzadigde vetten - de vetten in zonnebloemolie, maiskiemolie en de 'gezondere' bak-en-braadproducten - verhogen de T-spiegel niet. Ook opvallend: hoe meer eiwitten je eet, des te lager is je T-spiegel. Zoals ze in gyms op de Balkan zeggen: Zut!


Olijfolie helpt krachtsporters aan een hoge testosteronspiegel


Voedingsgoeroes in de krachtsport vertellen dikwijls dat krachtsporters die hun aanmaak van testosteron willen maximaliseren veel cholesterol moeten eten, en weinig vezels. Vezels remmen de opname van cholesterol uit de voeding, en cholesterol levert het lichaam het basisskelet van testosteron. Als enzymen in de testes er wat ketens van af knippen is anabole Kees klaar.

De onderzoekers konden die theorie bevestigen noch weerleggen. Ze vonden inderdaad een trend dat een hoge vezelconsumptie de T-spiegel verlaagt, en een hoge cholesterol-inname de T-spiegel juist verhoogt, maar die twee verbanden zijn niet statistisch significant.


Olijfolie helpt krachtsporters aan een hoge testosteronspiegel


Dat komt waarschijnlijk doordat het menselijk lichaam goed is in het synthetiseren van cholesterol uit vetten. Dat juist olijfolie de aanmaak van testosteron verhoogt komt waarschijnlijk doordat olijfolie de testosteronproducerende cellen in de testes helpt bij de opname van cholesterol uit het bloed.

De testosteronwaarden zijn pre exercise. De onderzoekers lieten de mannen een korte workout doen, en bepaalden 5 minuten daarna nog eens hoeveel testosteron er in hun bloed zat.
Olijfolie helpt krachtsporters aan een hoge testosteronspiegel
De workout verhoogde de T-spiegel, zagen de onderzoekers. De mate waarin een workout de T-spiegel omhoogkrikt staat echter niet in verband met het dieet.

Een factor is wel het type training. Een paar sets jumpsquats zorgen voor een grotere stijging van de T-spiegel dan een paar sets bankdrukken. Dat zou wel eens kunnen betekenen dat explosieve plyometrische training de T-spiegel meer verhoogt dan klassieke krachttraining. Gokken wij.

Bron:
J Appl Physiol. 1997 Jan;82(1):49-54.