27.04.2012

Dierstudie: onverteerbaar zetmeel uit cassave levert superieure energie

Er is een koolhydraattype dat energie geeft, en dus duurprestaties verbetert - en tegelijkertijd de vetverbranding stimuleert. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar volgens onderzoekers van de Japanse Kao Corporation is het werkelijkheid. Hydroxypropylated distarch phosphate tapioca starch heeft volgens hen alles in zich wat een succesvol sportsupplement nodig heeft. Behalve dan een pakkende naam.

Hydroxypropylated distarch phosphate tapioca starch is een synthetisch product. Het ontstaat door een intensieve behandeling van zetmeel uit cassave waarbij de koolhydraten op zo'n manier veranderen dat de darmen ze niet meer kunnen opnemen. Voedingsfabrikanten en makers van medicijnen en supplementen gebruiken zulke onverteerbare gemodificeerde zetmelen als vulmiddel of geleermiddel.

Toch leveren bestanddelen als hydroxypropylated distarch phosphate tapioca starch energie. Micro-organismen in de darm kunnen kennelijk wat de lichaamseigen enzymen niet kunnen: ze peuteren de gemodificeerde suikerketens uit elkaar en zetten ze om in verbindingen die het lichaam wel kan gebruiken. Als we zelf een gokje zouden moeten wagen: piepkleine vetzuurketentjes of short chain fatty acids.

Affijn. Terug naar het experiment dat de researchafdeling van de Kao Corporation binnenkort publiceert in de European Journal of Applied Physiology. Daarin kregen mannelijke muizen eenmalig een dosis van 2 mg hydroxypropylated distarch phosphate tapioca starch per kg lichaamsgewicht [HPdTSP]. Een controlegroep kreeg ongemodificeerd tapiocazetmeel [TS].

Het gemodificeerde zetmeel zat in een gel, die de onderzoekers met een slangetje in de maag van hun proefdieren pompten. Ze wachtten een uur, en lieten de muizen daarna rennen tot ze letterlijk niet meer konden. De muizen die hydroxypropylated distarch phosphate tapioca starch hadden gekregen hielden het 5.5 procent langer vol dan de muizen in de controlegroep.


Dierstudie: onverteerbaar zetmeel uit cassave levert superieure energie


Dierstudie: onverteerbaar zetmeel uit cassave levert superieure energie


De muizen die hydroxypropylated distarch phosphate tapioca starch hadden gekregen verbrandden meer vetzuren en minder koolhydraten. Het totale zuurstofgebruik in beide groepen was gelijk.

Er zijn meer studies waarin onverteerbaar gemodicifeerd zetmeel zulke mooie effecten heeft. Experts verwachten dan ook dat fabrikanten binnenkort nieuwe functionele producten met onverteerbaar gemodificeerd zetmeel zullen lanceren. De onderzoekers manen echter tot enige terughoudendheid. "The beneficial effects of hydroxypropylated distarch phosphate tapioca starch on endurance capacity have not been confirmed in humans", schrijven ze.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2012 Jan 24. [Epub ahead of print].