30.07.2013 | ||||||
Ook in de bergen werkt rode bietensap
Rode bietensap wordt nog steeds populairder in de duursport. Vraag het maar aan dopingjagers die urinemonsters bestuderen: ze krijgen steeds meer knalrode urine onder ogen. De populariteit van rode bietensap komt niet uit de lucht vallen. Humane studies hebben aangetoond dat bietensap duursporters twee tot drie procent sneller maakt.
In rode bietensap zit nitraat. In het lichaam zijn nitraten precursoren voor stikstofmonoxide [NO].
Als het lichaam minder zuurstof inademt krijgt maakt het meer NO uit nitraten aan. Omdat NO bloedvaten soepeler maakt, verbetert het lichaam op die manier zijn bloed- en zuurstoftoevoer naar organen. Bovendien laat een verhoogde aanmaak van NO de omzetting van voedingstoffen in energie door mitochondria efficiënter verlopen. [Cell Metab. 2011 Feb 2;13(2):149-59.]
Als je op zeespiegel woont, word je daarom vaak ziek als je de bergen in gaat. Je krijgt in no time een tekort aan nitraten, aan NO en aan zuurstof. Als je gewend bent aan de hoogte gaat je lichaam zuiniger om met nitraten, en worden enzymen die NO produceren effectiever. Dan voel je jezelf weer normaal. Ga je daarna weer terug naar zeeniveau, dan kunnen je spiercellen tijdelijk meer energie opwekken. Zie daar een mechanisme achter hoogtetraining.
Drie uur voordat de tijdrit begon dronken de renners 70 ml van een geconcentreerd rode bietensap: Beet-It, een product van James White Drinks. [Nitrate] Drie uur is de tijd die het lichaam nodig heeft om de nitraten uit het bietensap in het bloed te laten komen. Je kunt Beet-It ook in Nederlandse webwinkels kopen.
Een andere keer dronken de renners bietensap zonder nitraat. [Placebo]
Nadat de renners hun nitraathoudende bietensap hadden gedronken reden ze de afstand 38 seconden sneller dan na het drinken van de placebo. Bietensap maakte de sporters ruim twee procent sneller.
De figuur hierboven laat zien hoe rode bietensap de prestaties verbetert: het verlaagt de behoefte aan zuurstof. Rode bietensap maakt de spiercellen zuiniger met zowel zuurstof als energie.
"Although we have reported that beetroot is a practical yet effective ergogenic aid for exercise at simulated altitude, additional work is required to investigate the mechanism responsible for this effect and the optimum supplementation strategy in order to maximize performance", besluiten de onderzoekers.
Bron: Meer:
|