Opgeladen: 15-7-2011
Opgepoetst: 21-10-2015
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Ornithine, Aminozuren
Translation: Ornithine removes ammonia from athletes' blood (19-8-2001)

Ornithine haalt ammonia uit bloedbaan sporters

Sporters die een uur voordat ze gaan trainen en fikse dosis L-ornithine slikken worden minder snel moe. Het aminozuur remt de stijging van de concentratie ammonia in het bloed, schrijven Japanse onderzoekers in de European Journal of Clinical Nutrition.

Ornithine
Ornithine
Ornithine komt vrij tijdens de afbraak van eiwitten en suppletie met ornithine stimuleert de activiteit van enzymen die afbraakproducten van eiwitten helpen opruimen. Dat is een ratio achter sportsupplementen met L-arginine, L-ornithine [structuurformule hiernaast] en L-citrulline: die verwante aminozuren zouden ureum en ammonia, maar ook melkzuur, uit het bloed helpen vissen. Daardoor zouden de prestaties van sporters verbeteren.

Die aminozuren doen trouwens nog wel meer, maar daar hebben we het nu niet over. Hieronder zie je hoe in het lichaam citrulline, ornithine en arginine in elkaar kunnen omzetten.


Ornithine haalt ammonia uit bloedbaan sporters


Studie

De Japanners gaven 13 sportieve studenten van gemiddeld 22 jaar voor elke tien kilo lichaamsgewicht een gram L-ornithine. Een uur daarna moesten de studenten fietsen op een ergometer. Elke minuut verhoogden de onderzoekers de snelheid. De studenten moesten fietsen totdat ze niet meer konden. De onderzoekers herhaalden de procedure nadat ze de proefpersonen een placebo hadden gegeven.

Resultaten
Het supplement had geen effect op het uithoudingsvermogen, maar verminderde wel de stijging van de concentratie ammonia. Het effect was statistisch significant, maar in deze proef kennelijk niet groot genoeg om de prestatie te verbeteren.


Ornithine haalt ammonia uit bloedbaan sporters


Ornithine haalt ammonia uit bloedbaan sporters


Ornithine haalt ammonia uit bloedbaan sporters


Bij langerdurende inspanningen werkt de suppletie waarschijnlijk wel, vermoeden de onderzoekers.

Conclusie
"Although the production and accumulationof ammonia were observed by the present exercise intensity and time, improvement of performance induced by accentuating ammonia metabolism by L-ornithine hydrochloride ingestion may not be expected", schrijven de Japanners. "Such an effect may be found if there is adequate exercise time to allow for blood from the skeletal muscle to be conveyed to the liver."

De onderzoekers werden betaald door Kyowa Hakko Bio, een producent van onder meer L-ornithine.

Bron:
Eur J Clin Nutr. 2010 Oct;64(10):1166-71.

Meer:
Graskarperpeptiden verbeteren uithoudingsvermogen (3-3-2011)
Sportdrank met BCAA's en arginine versnelt herstel na training (23-2-2011)
Dipeptiden in wheyhydrolisaat zijn glucoseboosters (10-1-2011)


Silk Amino Acids voor zwemmers
Silk Amino Acids remmen de stijging van melkzuur als zwemmers maximaal presteren.

Ornithine voor krachttraining verhoogt afgifte groeihormoon
Effectieve dosis: 8 gram.

BCAA's plus glutamine verhogen testosteronspiegel in bodybuilders
Humane studie.