28.07.2012

Oudere krachtsporter heeft na training meer aan whey dan aan soja

Oudere krachtsporters die de effecten van hun krachttraining willen verhogen door een eiwitshake na - of voor - hun workout hebben meer aan whey dan aan soja. Dat schrijven bewegingswetenchappers van de Canadese McMaster University binnenkort in Nutrition & Metabolism.

Gisteren schreven we ook al over het onderzoek naar de wisselwerking tussen getimede eiwitinname en krachttraining bij oudere krachtsporters. Dat onderzoek kwam uit de koker van Stuart Phillips van McMaster University - net als de studie waarover dit stukje gaat. Eigenlijk borduurt de studie die we voor dit stukje hebben gebruikt voort op de studie waarover we gisteren schreven.

In die eerdere studie lieten de onderzoekers zeventigers hun benen trainen, en gaven ze meteen daarna een shake met oplopende doses whey. Hoe meer whey de zeventigers kregen, des te meer spiereiwit maakten hun beenspieren na de workout aan.

In deze studie deden de onderzoekers dat experiment nog eens dunnetjes over. Maar dit keer gaven ze hun proefpersonen - gezonde mannelijke zeventigers - geen whey, maar een isolaat van soja-eiwit.

In de figuur hieronder zie je dat ook in dit geval meer soja-eiwit meer anabole respons betekende. De onderzoekers zetten de gegevens van de whey-studie in dezelfde grafiek, zodat ze het anabole effect van soja-eiwit en whey met elkaar konden vergelijken. Zoals je ziet stimuleert whey de aanmaak van spier-eiwit beter dan soja.

Rest = effect van eiwitten in beenspieren die niet zijn getraind. Ex = effect van eiwitten in beenspieren die wel zijn getraind.


Oudere krachtsporter heeft na training meer aan whey dan aan soja


De onderzoekers vermoeden dat whey beter werkt dan soja omdat whey meer leucine bevat.

De onderzoekers zagen dat in het bloed van de proefpersonen de leucinespiegel na inname van de whey hoger steeg dan na inname van soja-eiwit.


Oudere krachtsporter heeft na training meer aan whey dan aan soja


"Our results have implications for nutrient formulations designed to support increased muscle protein anabolism in the elderly and suggest that whey protein offers clear advantages to soy protein in its capacity to support both rested and postexercise increases in myofibrillar protein synthesis", schrijven de onderzoekers.

De zuivelindustrie, in de vorm van het US Dairy Research Institute, droeg financieel bij aan de studie.

Bron:
Nutr Metab (Lond). 2012 Jun 14;9(1):57. [Epub ahead of print].

Meer:
Oudere krachtsporter heeft na training meer whey nodig (27-7-2012)
Na workout is halve liter melk genoeg (13-1-2012)
Ook 24 uur na krachttraining groeien spieren harder door eiwitten (4-6-2011)