29.03.2012

Overleef het griepseizoen met Aged Garlic Extract

Overleef het griepseizoen met Aged Garlic Extract
Bij bosjes bezwijken de mensen in je omgeving aan griep of verkoudheid. Je houdt je hart vast. Jijzelf kunt het je niet permitteren om een paar dagen gestrekt en snotterend in bed door te brengen. Volgens een humane studie, die voedingswetenschappers van de University of Florida hebben gepubliceerd in Clinical Nutrition, verbetert een Aged Garlic-supplement je kansen.

Aged Garlic
De onderzoekers gaven 120 gezonde proefpersonen van 21-50 jaar 90 dagen achtereen elke dag een placebo of 2.56 gr Aged Garlic Extract. In Aged Garlic zijn door een fermentatieproces veel zwavelhoudende stoffen met een doordringende lucht omgezet in reukloze stoffen als S-allyl-L-cysteïne en S-allyl-mercaptocysteïne. Daarom zouden gebruikers van Aged Garlic minder snel een knoflooklucht om zich heen hebben hangen dan gebruikers van reguliere knoflookpillen.

De suppletie begon in februari en eindigde in mei. In de VS is dat het seizoen waarin griep en verkoudheid het hardste toeslaan.

Effect op immuuncellen
De suppletie verhoogde in het bloed de concentratie S-allyl-L-cysteïne. In de immuuncellen in het bloed nam de concentratie glutathion toe [Lymphocyte GSH levels]. Glutathion helpt enzymen bij ontgiftingsprocessen en maakt cellen vitaler.


Overleef het griepseizoen met Aged Garlic Extract


Overleef het griepseizoen met Aged Garlic Extract


De verhoogde concentratie van glutathion in de immuuncellen stimuleerde misschien hun ontwikkeling. Volwassen en actieve immuuncellen van het aangeboren immuunsysteem - de natural killer cells die zich meteen na besmetting op pathogenen storten - hebben meer receptoren waarmee ze indringers kunnen opsporen dan jonge en nog inactieve immuuncellen. Hoe meer receptoren, des te hoger is hun proliferation index. De onderzoekers ontdekten dat suppletie met Aged Garlic killercellen bij wijze van spreken op scherp zette. De cellen kregen meer receptoren.

De figuur hierboven heeft betrekking op gamma-delta-T-cellen. Dat is een bijzonder type immuuncel. Hij hoort bij de killercellen en het aangeboren immuunsysteem, maar stuurt ook de immuuncellen aan van het lerende adaptive immune system. Dat zijn de immuuncellen die zijn uitgerust om een specifieke ziektekiem uit te schakelen. Het lichaam maakt ze pas aan als een ziektekiem erin slaagt het aangeboren immuunsysteem te passeren.

Effect op ziekte
De suppletie met Aged Garlic kon niet voorkomen dat mensen ziek werd. Wel zorgde het supplement ervoor dat het aantal ziekdagen meer dan halveerde en de symptomen minder ernstig werden.


Overleef het griepseizoen met Aged Garlic Extract


Sponsor
De gebruikte Aged Garlic was afkomstig van het Japanse Wakanuga. [wakunaga.co.jp] Wakanuga betaalde het onderzoek.

Bron:
Clin Nutr. 2012 Jun;31(3):337-44.

Meer:
Blije mensen worden minder snel verkouden (21-2-2012)
Verkouden? Rustig doortrainen kan prima (10-12-2011)
Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink (18-10-2011)