Opgeladen: 25-1-2016
Opgeborgen in: Anabolen & studies, Oxandrolone
Translation: Oxandrolone can reverse effects of muscle disease (16-3-2016)

Oxandrolone draait effecten spierziekte terug

Wie zei daar dat anabole steroïden geen medische toepassingen meer hebben? Jij? Dat worden dan strafregels, jongeman. "Volgens Italiaanse neurologen is het anabole steroid oxandrolone een medicijn tegen de spierziekte Charcot-Marie-Tooth." Duizend keer. Morgen inleveren.

Charcot-Marie-Tooth
Charcot-Marie-Tooth is een erfelijke spierziekte. Hij lijkt een beetje op Multiple Sclerose (MS). Het verschil tussen beide ziekten is dat Charcot-Marie-Tooth de zenuwbanen aantast die de hersenen verbinden met de rest van het lichaam. Naarmate mensen met deze ziekte ouder worden, gaat de aansturing van armen en benen steeds meer haperen.

Bij MS worden de cellen in de hersenen en het ruggenmerg aangetast. MS is een agressievere ziekte dan Charcot-Marie-Tooth. Mensen leven vijf tot tien jaar korter dan gezonde mensen, mensen met Charcot-Marie-Tooth ongeveer even lang.

Myelin
Bij zowel Charcot-Marie-Tooth al MS verdwijnt het myelin in de zenuwbanen. Zenuwbanen bestaan uit axonen: de lange uitlopers van gespecialiseerde cellen, die tientallen centimeters lang kunnen worden. Myelin is een vettige stof die de axonen beschermt.


Oxandrolone draait effecten spierziekte terug


Er zijn verschillende varianten van Charcot-Marie-Tooth. De proefpersoon die de Italianen gebruikten, een man van 25 jaar, had Charcot-Marie-Tooth-1. De onderzoekers beschrijven zijn staat als "a severe demyelinating neuropathy presented with spastic tetraparesis, muscle weakness, spasticity, and instability during deambulation."

Studie
De Italianen lieten de man gedurende drie maanden onder begeleiding trainen met gewichten. De man trainde al zijn grote spiergroepen met twee sets van basale oefeningen. De rep-range was laag: 6-8 reps. Mensen met spierziekten kunnen niet goed lange reps maken.

Oxandrolone draait effecten spierziekte terug
Dagelijks slikte de man 20 milligram oxandrolone [structuurformule hiernaast]. Elke twee weken kreeg hij bovendien een injectie met 2000 eenheden hCG. Dat was bedoeld om zijn endogene aanmaak van testosteron op niveau te houden.

Resultaten
De man won door de combinatie van krachttrainen, oxandrolone en hCG vijf kilo vetvrije massa. Hij won aan spierkracht en ging makkelijker lopen.


Oxandrolone draait effecten spierziekte terug


De snelheid waarmee de zenuwbanen signalen doorgaven aan de spieren nam toe met 9 procent, de kracht van de signalen waarmee de hersenen de spieren aanstuurden met 10 procent.

Toen de kuur voorbij was, zagen de onderzoekers in het spierweefsel van de man dat sterke type-2-spiervezels zich waren gaan clusteren. Volgens de Italianen is dat "an expression of regeneration and reinnervation processes."


Oxandrolone draait effecten spierziekte terug


Mechanisme
In reageerbuis- en dierstudies laten androgenen Schwanncellen groeien. [Horm Behav, 2008; 53(5): 716-28.] Die cellen vormen de myelinlaag om axonen. De Italianen vermoeden dat de combinatie van training, oxandrolone en hCG beschadingen in de myelinlaag heeft gerepareerd.


Oxandrolone draait effecten spierziekte terug


Conclusie
"In the patient of this case report, treatment with oxandrolone added to exercise improves neuromuscular function, likely as a consequence of reinnervation of the muscle, as evidenced by type-grouping and recovery of motoneuron function", schrijven de onderzoekers. "This observation suggests that treatment with oxandrolone may be useful to restore functional axon and motoneuron efficiency and could be considered within rehabilitation programs in patients with neuromuscular damages, such as demyelinating diseases, hereditary neuropathy, aging, and after peripheral injury."

Het vertrouwen van de onderzoekers in androgeentherapie blijkt in de laatste zinnen de van publicatie ook te zijn ingegeven door de ervaringen met andere patiënten. "We have treated other patients with similar diseases and paraplegic subjects after spinal cord injury and in our experience, all patients benefit from androgen therapy."

"The aim of this study is to increase the interest to other authors in further research because studies in this field are clearly warranted and useful for clinical practice", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Am J Case Rep 2015; 16:763-767.

Meer:
Versterkt een paar honderd milligram cafeïne de anabole werking van oxandrolone? (22-10-2013)
Oxandrolonekuurtjes van 6 weken en 12 weken even effectief (21-4-2010)
Medische studie: twaalf weken op oxandrolone (17-1-2009)


Brandwondenslachtoffer 'onhanteerbaar agressief' door oxandrolone
Maar meneer was al niet helemaal lekker voordat de artsen hem oxandrolone gaven.

Oxandrolone werkt bij oud en jong even goed
Of je nou een dertiger of een zestiger bent, het maakt niet.

Oxandrolone vergroot spiermassa kankerpatiënten
Geteste dosis: 20 milligram per dag, vier maanden achtereen.