Paleodieet: eten zoveel je wilt en genoeg hebben aan 1388 kcal/dag
Afvallen met het paleodieet gaat beter dan met het veelbezongen Mediterrane dieet. Zweedse onderzoekers, verbonden aan de University of Lund, ontdekten dat mannen die zoveel mogen eten als ze willen op het Mediterrane dieet dagelijks 1823 kcal binnenkrijgen. Op het paleodieet komen ze niet verder dan 1388 kcal.
Paleodieet
De voorstanders van het paleodieet maken de niet eens zo onwaarschijnlijke aanname dat onze genen sinds de steentijd niet wezenlijk zijn veranderd, en ons lichaam dus optimaal reageert op een dieet dat in die periode normaal was. Dat houdt in: ruime hoeveelheden mager vlees, vis, fruit en groenten - maar geen zuivel, granen, rijst, bonen, suiker, frisdrank, koekjes, snoepgoed en bier. Noten, olijfolie, aardappels en eieren mogen weer wel, maar met mate.
Het Mediterrane dieet bestaat daarentegen uit volle granen, magere zuivelproducten, fruit en groenten.
Een goede Nederlandse informatiebron over het paleodieet is de blog van Melchior Meijer.
Studie
De Zweden deden een proef met 29 mannen die een hartinfarct hadden overleefd. De mannen waren aan de dikke kant en diabeet of op weg om dat te worden.
De onderzoekers lieten 14 mannen 12 weken het paleodieet volgen, en zetten 15 mannen op een Mediterraan dieet. Je ziet hieronder dat de inname van energie in de paleogroep flink naar beneden ging.
Het grootste verschil tussen het Mediterrane dieet en het paleodieet zit hem in de koolhydraten. In het paleodieet zitten die minder, en was de glycemic load stukken lager. De absolute inname van eiwit was in beide groepen even hoog, maar procentsgewijs hoger in de paleogroep.
Conclusie
"A Paleolithic diet is more satiating per calorie than a Mediterranean-like diet", concluderen de Zweden. "This aspect of a Paleolithic diet is vital to any diet intended to facilitate weight-loss in obese patients and thereby mitigate effects of associated diseases, such as ischemic heart disease and diabetes type 2."
De hoeveelheid leptine in de paleogroep liep terug. De onderzoekers vermoeden dat de geringe inname van koolhydraten het lichaam van de paleomannen gevoeliger maakte voor het hormoon. Leptine speelt een rol in de eetlust.
Calcium
Een groot verschil tussen de diëten betrof de inname van calcium. De Mediterraangroep kreeg dagelijks 772 mg binnen, de paleogroep slechts 374 mg. De onderzoekers denken echter dat het paleodieet zorgt voor minder zuur bloed. Het lichaam haalt calcium uit het skelet om dat zuur te neutraliseren. In de paleogroep gebeurt dat in mindere mate, en dus is de behoefte aan calcium kleiner. Denken de onderzoekers.
Bron:
Nutr Metab (Lond) 2010, 7:85.
Meer:
Nieuw! Receptenboek uit het Stenen Tijdperk (3-7-2008)
|