Opgeladen: 12-7-2016
Opgeborgen in: Depressie, Cerebrogenics
Translation: No translation yet

Palmitoyl-ethanolamide, (misschien) een antidepressivum met (vrijwel zeker) nauwelijks bijwerkingen

In de schappen van een beetje supplementenwinkels ligt palmitoylethanolamide, meestal afgekort tot PEA. Het is vooral populair bij mensen die last hebben van chronische pijn, en liever geen reguliere pijnstillers gebruiken. Palmitoylethanolamide is een lichaamseigen stof, een uitstekende pijnstiller en heeft tot voor zover bekend nauwelijks bijwerkingen. Diezelfde stof is volgens een dierstudie die Chinese onderzoekers publiceerden in Pharmacological Reports waarschijnlijk ook een antidepressivum.

Palmitoylethanolamide
Palmitoyethanolamide [structuurformule hieronder] is een endocannabinoid. Het lichaam maakt het zelf aan. In reageerbuisstudies heeft de stof een ontstekingsremmende werking. [Obesity (Silver Spring). 2009 Mar;17(3):431-8.]


PalmitoylethanolamideStudie
Fluoxetine
De onderzoekers experimenteerden met vijf groepen muizen. Gedurende een week gaven ze de muizen niets [Vehicle], 20 milligram fluoxetine per kilo lichaamsgewicht, of 5, 10, 20 of 40 milligram palmitoylethanolamide per kilogram lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die doses bereken je door de doses te delen door 10. Fluoxetine [structuurformule hierboven] is een antidepressivum. Het is de actieve stof in Prozac.

Vervolgens onderwierpen de onderzoekers de muizen aan tests waarmee farmacologen stoffen met een antidepressieve werking opsporen, zoals de forced swimming test en de tail suspension test.

In de forced swimming test laat je muizen een bepaalde tijd rondzwemmen in een aquarium waar ze niet uit kunnen. Je meet vervolgens hoeveel minuten de muizen niet zoeken naar een uitweg maar bewegingloos ronddobberen. Hoe korter die tijd, hoe sterker de antidepressieve werking van de toegediende stof.

In de tail suspension test hang je muizen een bepaalde tijd ondersteboven op aan hun staart. Vervolgens meet je hoeveel minuten de muizen niet proberen los te komen, maar passief hangen. Hoe korter die tijd, hoe sterker de antidepressieve werking van de toegediende stof.

Resultaten
Volgens zowel de forced swimming test [eerste figuur hieronder] als de tail suspension test [tweede figuur] had palmitoylethanolamide een antidepressieve werking die vergelijkbaar was met die van fluoxetine.


Palmitoylethanolamide, (misschien) een antidepressivum met (vrijwel zeker) nauwelijks bijwerkingen


Palmitoylethanolamide, (misschien) een antidepressivum met (vrijwel zeker) nauwelijks bijwerkingenConclusie
"The results provide evidence that palmitoylethanolamide possesses an antidepressant-like effect comparable to the reference drug fluoxetine", concluderen de onderzoekers. "Palmitoylethanolamide deserves more attention as a potential antidepressant. Endogenous cannabinoid compounds may play an important role in the near future in the treatment of depression."

Bron:
Pharmacol Rep. 2011;63(3):834-9.

Meer:
Een snufje rozemarijn voor meer motivatie (16-4-2016)
Rutine, een mentaal pepmiddel (12-4-2016)
Mesterolone als antidepressivum en pepmiddel (21-3-2016)


'Gezonde' margarines maken depressief, olijfolie blij
Een dieet met relatief veel olijfolie heeft een antidepressieve werking, suggereert deze epidemiologische studie.

Waarom een dieet met veel olijfolie misschien een antidepressieve werking heeft
Het verhoogt de concentratie van een nauw aan PEA verwante verbinding...

L-Tryptofaan zet vrouwen roze bril op
Humane studie naar de effecten van een andere natuurlijke happy pill.