Paracetamol maakt besef sterfelijkheid minder pijnlijk
Een gram paracetamol vermindert de psychologische pijn die je voelt als de groep waartoe je behoort heeft besloten dat je beter kunt ophoepelen, schreven we gisteren. Datzelfde paracetamol dempt volgens psychologen van de University of British Columbia in Canada nog een ander soort psychologische pijn: de pijn die je voelt als je wordt geconfronteerd met je sterfelijkheid of als je ineens geen bal meer begrijpt van de wereld waarin je leeft.
Pijn en sterfelijkheid
De pijncentra in je hersenen, die actief zijn bij fysieke pijn, worden ook actief als je merkt dat de mensen die belangrijk voor je zijn je buitensluiten. Diezelfde pijncentra worden waarschijnlijk ook actief als de verwachtingen die je hebt van je leven niet uitkomen, of als je wereldbeeld op losse schroeven komt te staan. Tenminste, dat vermoedden de Canadezen.
Studie 1
Als paracetamol de pijn van uitsluiting vermindert, kan paracetamol dan ook de pijn verminderen die ontstaat als je wereldbeeld op losse schroeven komt te staan? Omdat ze die vraag wilden beantwoorden deden de psychologen een experiment met 121 proefpersonen. De helft van hen kreeg een placebo [Placebo], de andere helft een gram paracetamol [Acetaminophen].
De helft van zowel de placebo- als de paracetamolgroep schreef daarna gedurende een half uur een opstel over hun dood, over wat daarna met hun lichaam zou gebeuren en hoe ze zich daarbij voelden [Mortality Salience]. De andere helft van beide groepen schreef een opstel over kiespijn [Control].
We weten dat we dood gaan, maar we drukken die wetenschap weg uit ons bewustzijn. In ons wereldbeeld bestaat de dood niet - en onze eigen dood al helemaal niet. De confrontatie met onze sterfelijkheid is dan ook pijnlijk, beredeneerden de Canadezen. Mensen reageren op een verstoring van hun wereldbeeld dikwijls door krampachtig vast te houden aan traditionele ideeën. Ze worden conservatiever, en willen harder optreden tegen schendingen van hun normen.
De Canadezen probeerden die conservatieve reactie te meten door hun proefpersonen een hypothetisch geval voor te leggen van een gearresteerde prostituee. (Voor veel mensen past prostitutie niet in het wereldbeeld.) De proefpersonen moesten bepalen hoeveel geld de prostituee moest betalen om naar huis te mogen gaan, en een bedrag noemen tussen 0 en 1000 euro.
Je ziet hieronder dat het schrijven van een opstel over de eigen dood de borgsom verhoogde - maar niet als de proefpersonen paracetamol hadden geslikt.
Studie 2
In een ander soortgelijk experiment lieten de onderzoekers de ene helft van hun proefpersonen kijken naar The Simpsons, en de andere helft naar een aflevering van The Rabbits. The Simpsons is een vrolijke cartoon, The Rabbits is een sitcom van filmmaker David Lynch. In zijn werk speelt Lynch met de wetten waarmee we films begrijpen. Kijken naar zijn films zuigt je een wereld in die wordt geregeerd door wetten die je hersenen niet kunnen accepteren - en dat is een pijnlijke ervaring.
Nadat de proefpersonen naar de The Simpsons of The Rabbits hadden gekeken vroegen de onderzoekers ze wat ze vonden van supporters die na een desastreus verlopen wedstrijd van hun favoriete club de stad in waren getrokken, vernielingen hadden aangericht en vervolgens waren opgepakt. De proefpersonen moesten aangeven of de supporters een hogere of juist een lagere boete moesten krijgen dan normaal.
De figuur hieronder vertelt dat de proefpersonen die The Rabbits hadden gezien hogere boetes gaven dan de proefpersonen die naar The Simpsons hadden gekeken. Dat gebeurde echter niet als de proefpersonen een gram paracetamol hadden geslikt voordat ze The Rabbits zagen. Ook de pijn die je ervaart als de wereld om je heen zijn betekenis verliest wordt dus minder door paracetamol.
Conclusie
"Despite the many questions that these findings raise, they do demonstrate that acetaminophen has more far-reaching psychological consequences than previously realized", besluiten de onderzoekers.
Bron:
Psychol Sci. 2013 Jun;24(6):966-73.
Meer:
Een gram paracetamol vermindert je gekwetste gevoelens (2-10-2013)
|