18.12.2010

Patiënt met kunstknie beter af met Decakuur

In de geneeskunde is de rol van de klassieke anabole steroïden nog lang niet uitgespeeld. Australische chirurgen hebben ontdekt dat patiënten die een kunstknie krijgen beter en sneller herstellen als ze na hun operatie een half jaar lang een - overigens bescheiden gedoseerde - anabolenkuur krijgen.

Patiënt met kunstknie beter af met Decakuur

Nandrolone decanoate
De artsen deden een kleine proef met tien patiënten van 58-72 jaar die een kunstmatig kniegewricht kregen. Dat is een veelvoorkomende operatie. Tien procent van de mensen die ouder zijn dan 65 heeft artritis in het kniegewricht, en in de VS alleen al krijgen jaarlijks 125.000 mensen een nieuwe knie van plastic en staal.

De revalidatie na de ingreep duurt maandenlang, en de artsen vroegen zich af of ze daar met anabolen iets aan konden doen. Dus gaven ze 5 patiënten op de vijfde dag na de ingreep een injectie met 50 mg nandrolondecanoaat - en herhaalden dat elke twee weken. Een even grote controlegroep kreeg injecties met een placebo.

Je ziet hieronder dat het decakuurtje de isometrische kracht verhoogde die de proefpersonen konden ontwikkelen in een leg-extension [pal hieronder] en in een legcurl [tweede figuur hieronder]. Helemaal onderaan zie je dat de decakuur de tijd verkortte waarin de patiënten konden opstaan van een stoel. Hoe korter die tijd, des te beter kunnen mensen lichamelijk functioneren.


Patiënt met kunstknie beter af met Decakuur


Patiënt met kunstknie beter af met Decakuur


Patiënt met kunstknie beter af met Decakuur


De botmassa liep bij beide groepen terug. In de decagroep was de afname echter minder dan in de controlegroep.

Bijwerkingen waren er niet. De helft van de proefpersonen bestond trouwens uit vrouwen, maar volgens de artsen veroorzaakte het anabole steroid in de gebruikte doseringen ook bij hen geen bijwerkingen.

"The results of this research strongly suggest that nandrolone results in an improved clinical outcome and significantly increases quadriceps muscle strength after knee replacement surgery", concluderen de artsen. "A larger study is needed to confirm findings of this pilot project in order to recommend the general use of low dose anabolic steroids after joint replacement surgery."

Bron:
J Orthop Surg Res. 2010 Dec 15;5(1):93.