07.10.2012

Phosphatidic Acid werkt bij krachtsporters

Phosphatidic Acid
Het ziet er naar uit dat de krachtsport een nieuw en veelbelovend supplement rijker is. Dat blijkt uit het artikel, over het effect van suppletie met phosphatidic acid op krachtsporters, dat afgelopen vrijdag verscheen op de website van de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Een sleutelmolecuul in spiergroei is mTOR, en voedingsstoffen die mTOR activeren zijn in de sportvoeding uitgegroeid tot een soort van Heilige Graal. Zulke stoffen kunnen krachtsporters helpen bij de opbouw van spiermassa en kracht, en misschien ook spierverlies bij fragiele ouderen stopzetten.

In 2001 ontdekten biologen van de University of Illinois at Urbana-Champaign dat phosphatidic acid of 1,2-diacyl-sn-glycero-3-phosphate, een verbinding die in kleine hoeveelheden voorkomt in membranen, zo'n voedingsstof is. [Science. 2001 Nov 30;294(5548):1942-5.]

Als spiercellen worden belast, gebruiken ze phosphatidic acid als boodschapperstof om anabole signaalmoleculen als mTOR te activeren. [Proc Natl Acad Sci U S A. 2006 Mar 21;103(12):4741-6.] Dat suggereert dat je de anabole prikkels van krachttraining kunt versterken door suppletie met phosphatidic acid.

Onderzoekers van de University of Central Florida en Increnovo [increnovo.com] hebben die theorie getoetst in een proef waaraan 16 twintigers, die al minstens een jaar trainden met gewichten trainden, fungeerden als proefpersoon. Van hen slikten er 9 gedurende 8 weken een placebo [PL], 7 slikten dagelijks 750 mg phosphatidic acid in capsulevorm [PA]. Het product was afkomstig van producent Chemi Nutra [cheminutra.com], dat phosphatidic acid als Mediator op de markt brengt.

De vetvrije massa nam in de phosphatidic acid-groep 2.6 procent toe. In de placebogroep was dat slechts 0.1 procent. Dat zie je hieronder.


Phosphatidic Acid werkt bij krachtsporters


Phosphatidic Acid werkt bij krachtsporters


Het maximaalgewicht waarmee de proefpersonen in de phosphatidic acid-groep konden squatten nam toe met 12.7 procent, zie je hierboven. Bij de proefpersonen in de placebogroep was dat 9.3 procent.

De tabel hieronder vat alle gemeten effecten samen. Op alle punten presteerde de phosphatidic acid-groep beter dan de placebogroep. Hoewel nergens het verschil tussen die twee groepen statistisch significant was, kwam het bij de maximale squat en zeker de vetvrije massa dicht in de buurt. De onderzoekers gaan er dan ook vanuit dat, hoewel er meer onderzoek nodig is, phosphatidic acid werkt.


Phosphatidic Acid werkt bij krachtsporters


Het onderzoek is betaald door Chemi Nutra, dat patent heeft aangevraagd op het gebruik van phosphatidic acid in supplementen voor krachtsporters. [Application US 20120141448] Dat patent rept trouwens over toediening van phosphatidic acid in combinatie met creatine. En dat is nou precies waarnaar je benieuwd bent, na het lezen van deze studie: wat gebeurt er als je phosphatidic acid combineert met creatine?

Het patent noemt de twee onderzoekers van Increnovo die meewerkten aan deze studie, Martin Purpura en Ralf Jaeger, als mede-uitvinder. Zij zijn ook de ontdekkers van de creatine-dragon-combinatie.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2012 Oct 5;9(1):47. [Epub ahead of print].