Opgeladen: 20-5-2024
Opgeborgen in: Resveratrol & piceatannol, Plantenextracten, Cosmeceuticals
Translation: Tiny dose of piceatannol improves dermal health | Trial (21-5-2024)

Minuscule dosis piceatannol verbetert gezondheid van de huid | Trial

Zit er muziek in een skinceutical-formule die zowel piceatannol als pinitol bevat? Die vraag houdt ons al geruime tijd bezig. Vandaag lazen we het verslag van een Japanse trial waardoor we nog meer geneigd zijn die vraag positief te beantwoorden.


Minuscule dosis piceatannol verbetert gezondheid van de huid | Trial


Studie
In de jaren tien publiceerde het Japanse Morinaga-concern onderzoek naar de positieve effecten van extracten van passievrucht op de huid. De belangrijkste actieve stof in die extracten is piceatannol, een metaboliet van resveratrol. Ook de trial waarover we het vandaag hebben komt uit de koker van Morinaga. We beschouwen hem dus als gesponsord.

Onderzoekers van de R&D-afdeling van Morinaga verdeelden 32 vrouwen van 35-54 jaar in 2 groepen. Gedurende 8 weken slikten de vrouwen in de ene groep elke dag een placebo terwijl de vrouwen in de andere groep elke dag 2 capsules met een passievrucht-extract innamen. De capsules leverden dagelijk 5 milligram piceatannol.


Minuscule dosis piceatannol verbetert gezondheid van de huid | Trial


Resultaten
Suppletie met de bescheiden dosis piceatannol [PFSE] had geen effect op rimpels, zachtheid of elasticiteit van de huid, maar verhoogde wel de hoeveelheid vocht in de huid.


Minuscule dosis piceatannol verbetert gezondheid van de huid | Trial


Net als pinitol beschermt piceatannol de huid - maar dan anders


Bijwerkingen
De vrouwen in de suppletiegroep rapporteerden dat ze door het supplement minder vermoeid werden en minder transpireerden. Dat vertelt de tabel hierboven. Klik erop voor een grotere versie.

30 milligram per dag
Het is opmerkelijk dat zo'n piepklein beetje piceatannol toch nog zoveel effect heeft. Vandaar dat we ons afvragen wat er gebeurt als je proefpersonen een veelvoud van die dosis geeft.

Morinaga heeft dat uitgetest in een trial, die in 2018 verscheen in de Japanese Pharmacology and Therapeutics. [Japanese Pharmacology and Therapeutics, 2018 Jan;46(7):1191-9.]

We hebben de intergrale tekst van dat onderzoek niet kunnen vinden en moeten ons behelpen met een abstract. Daarin staat dat de huid van proefpersonen die 3 keer per dag een functional food met 10 milligram piceatannol kregen niet alleen minder minder, maar ook elastischer werd. Dat wijst op een verhoogde aanmaak van collageen.

Binnenkort meer.

Bron:
J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2018;64(1):75-80.

Meer:
Net als pinitol beschermt piceatannol de huid - maar dan anders (18-5-2024)
Pinitol beschermt huid tegen zonlicht (en vertraagt misschien huidveroudering) (16-5-2024)
Piceatannol stimuleert aanmaak collageen (18-10-2013)


Elfenbankextract houdt huid jong De zon in? Visolie beschermt je huid Hoe propolis huidveroudering blokkeert

Elfenbankextract houdt huid jong
De verouderende impact van UVB op huidcellen vermindert misschien door suppletie met Trametes versicolor.

De zon in? Visolie beschermt je huid
Visolie vermindert daardoor waarschijnlijk de kans op huidkanker - en vertraagt misschien ook het tempo waarin je huid veroudert.

Hoe propolis huidveroudering blokkeert
Suppletie met propolis, de wasachtige stof waarmee bijen hun nesten bouwen, kan huidveroudering afremmen.