28.09.2015

Pinda's zijn geen dikmakers

Het lichaam gaat royaler om met de energie uit pinda's dan met de energie uit andere voedingsmiddelen. Of het neemt een deel van die energie uit pinda's gewoon niet op, of het verbrandt die energie sneller. Dat blijkt uit een experiment dat voedingswetenschappers van de University of South Australia hebben gepubliceerd in Nutrients.

Studie
Pinda's zijn geen dikmakers
De onderzoekers lieten 61 gezonde proefpersonen gedurende 12 weken elke dag 2-3 zakjes pinda's eten. Die zakjes waren goed voor 56-84 gram pinda's. De proefpersonen moesten normaal blijven bewegen, en kregen geen instructies om in hun dieet voedingsmiddelen te schrappen om te compenseren voor de extra inname van pinda's.

De onderzoekers gebruikten high oleic-pinda's. Die bevatten wat minder verzadigd vet en minder meervoudig onverzadigde vetzuren dan reguliere pinda's, en meer enkelvoudig onverzadigd vet. De vetzuursamenstelling van high oleic-pinda's lijkt sterk op die van olijfolie.


Pinda's zijn geen dikmakers


High oleic-pinda's bevatten daarentegen evenveel eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen als normale pinda's.

De onderzoekers bestudeerden de proefpersonen ook gedurende een andere periode 12 weken, waarin ze geen pinda's aten.

Resultaten
In de 12 weken dat de proefpersonen dagelijks hun zakjes met pinda's verorberden nam hun inname van energie met ongeveer tien procent toe. Ze gingen vooral meer enkelvoudig onverzadigde vetten consumeren. [Tabel]


Pinda's zijn geen dikmakers


In theorie zouden de proefpersonen na 12 weken pinda's eten 1.9 kilo dikker moeten aankomen. In werkelijkheid kwamen ze slechts een half kilootje aan.


Pinda's zijn geen dikmakers


Pinda's zijn geen dikmakers


De toevoeging van de pinda's aan het dieet zorgde echter niet voor een toename van de omvang van de taille en significante toename van het vetpercentage.


Pinda's zijn geen dikmakers


Toen de onderzoekers gingen rekenen, zagen ze dat de dagelijkse consumptie van pinda's de verhouding tussen de dagelijkse inname van energie [hierboven uitgedrukt in kilojoules] en lichaamsgewicht veranderde. Als de proefpersonen daadwerkelijk voedingsmiddelen in hun dieet hadden vervangen door pinda's waren ze dus waarschijnlijk afgevallen.

Verklaring
De onderzoekers vermoeden dat het lichaam niet alle energie in pinda's opneemt. Een andere mogelijkheid is dat het energieverbruik van het lichaam toeneemt door de toevoeging van de pinda's aan het dieet. Meer over die mogelijke mechanismen lees je hier.

Conclusie
"Recommendations can be made to incorporate moderate amounts of high oleic peanuts as part of a healthy diet with unlikely detrimental effects on body weight especially if substituted for other foods", concluderen de onderzoekers.

De Australiërs kregen een gedeelte van hun geld van de Australische overheid, en een ander gedeelte van de Peanut Company of Australia, [pca.com.au] de belangrijkste producent in Australië van high oleic-pinda's.

Bron:
Nutrients. 2015 Sep 2;7(9):7381-7398.

Meer:
Noten en pinda's maken je een beetje slanker (24-9-2015)
Eet noten of pinda's en leef langer (24-11-2013)