19.06.2011

Plant protein spares kidneys

Plantaardig eiwit ontziet nieren

Er zijn steeds meer mensen met chronic kidney disease. Risicofactoren daarvoor zijn diabetes, een hoge bloeddruk en - als je al wat ouder bent - een dieet met veel eiwitten. Mensen die hun nieren willen beschermen krijgen steevast het advies minder eiwitten te consumeren. Canadese onderzoekers vermoeden echter dat een dieet met wat meer eiwitten niet altijd belastend voor de nieren is. Als die eiwitten maar uit planten komen.

Gezonde nieren filteren het bloed en voeren schadelijke verbindingen via de urine af, maar veroudering en ziekten kunnen de nieren aantasten en hun werking verminderen. In de urine zitten dan meer eiwitten en in het bloed meer creatinine, het afbraakproduct van creatine. In de beginfasen van chronic kidney disease is de beste remedie dan ook het verminderen van alle voedingsstoffen die de nieren belasten. Een goede voeding voor iemand met slechte nieren of iemand die zijn nieren wil beschermen is precies het tegenovergestelde van de voeding van een krachtsporter. Er zitten weinig eiwitten in.

De Canadezen, verbonden aan de University of Manitoba, zijn op zoek naar een alternatieve beschermende aanpak, en denken dat ze die hebben gevonden in plantaardige eiwitten. Die zijn minder belastend voor de nieren, ontdekten ze in experimenten met ratten waarbij de nieren aangetast zijn. Dat waren tussen twee haakjes Han:SPRD-cy-ratten.

De onderzoekers gaven hun proefdieren 8 weken lang allemaal hetzelfde voer, dat voor 17 procent uit eiwitten bestond. Het type eiwit verschilde: bij de ene groep was dat eiwit het uit melk afkomstige eiwit caseïne, bij de andere groepen was het hennep-, erwten- of soja-eiwit. Omdat sommige aminozuren in de plantaardige eiwitten in forse lagere concentraties zaten dan in caseïne, vulden de onderzoekers die aan.

Toen de 8 weken waren afgelopen bepaalden de onderzoekers het effect van de eiwittypes op de nieren. Bij de ratten die hennep-eiwit en soja-eiwit hadden gekregen waren de nieren lichter. Dat is positief.

Ook de hoeveelheid creatinine in het bloed en de hoeveelheid eiwitten in de urine was lager in de hennep- en de sojagroep. De waarden in de sojagroep waren tussen twee haakjes identiek in die van een controlegroep van ratten met gezonde nieren.


Plantaardig eiwit ontziet nieren


Plantaardig eiwit ontziet nieren


Plantaardig eiwit ontziet nieren


Plantaardig eiwit ontziet nieren


De nieren van de Han:SPRD-cy-ratten in de hennep- en sojagroep hadden minder fibrose en kleinere cysten dan die in ratten die caseïne of erwteneiwit hadden gekregen.

Hennep- en soja-eiwit zorgden ook voor een wat minder zware hartspier. Dat suggereert dat die plantaardige eiwitten de bloeddruk minder verhogen. Een hoge bloeddruk maakt dat het hart harder moet werken, en dus zwaarder wordt. Dat type hartvergroting is niet positief.

Plantaardige eiwitten ontzien de nieren dus, behalve dan erwten-eiwit. De onderzoekers weten niet waarom. Ze speculeren dat er in hennep-eiwit veel arginine zit, en arginine de nierfunctie ondersteunt. In soja-eiwitten zitten isoflavonen, die op een nog niet bekende manier eenzelfde effect zouden kunnen hebben. De onderzoekers steken niet onder stoelen of banken dat ze geen flauw idee hebben.

High-protein diets zijn in zwang in de sport, de gewichtsbeheersing en de longevity. Zulke voedingspatronen worden blijkens de Canadese dierstie waarschijnlijk minder belastend voor de nieren naarmate meer van die eiwitten uit hennep of soja komen.

Bron:
Mol Nutr Food Res. 2011 Feb 3. doi: 10.1002/mnfr.201000558. [Epub ahead of print].