04.04.2012

Plantaardig low-carb-dieet is gezond

Veel mensen kunnen gewicht verliezen als ze hun inname van koolhydraten verminderen. Een low-carb-dieet remt de eetlust. Maar is zo'n dieet op de lange termijn ook gezond? Volgens Amerikaanse epidemiologen van Harvard hangt dat af van het soort low-carb-voedingsmiddelen dat je eet. Eet je verhoudingsgewijs veel plantaardige producten, dan is er niks mis met low-carb.

Studie
De onderzoekers baseerden hun publicatie op twee klassieke projecten: de Nurses' Health Study en de Health Professionals' Follow-up Study. In de ene studie volgden epidemiologen een slordige negentigduizend vrouwen met een baan in de gezondheidszorg van 34-59 jaar een kwart eeuw, in de andere volgden ze ruim veertigduizend mannelijke tegenhangers 40-75 jaar twintig jaar. Beide projecten hebben co-auteur Walter Willett meer dan eens van data voorzien.

De onderzoekers verdeelden de deelnemers telkens in tien groepen of decielen aan de hand van hun inname van koolhydraten. Deciel 1 at de meeste koolhydraten, deciel 10 het minste. Vervolgens keken de onderzoekers naar de kans op sterfte.

Mensen die weinig koolhydraten eten, eten meer vetten en eiwitten. Die kunnen uit dieren of planten komen. De onderzoekers verdeelden de deelnemers nog eens in decielen op basis van de hoeveelheid dierlijke vetten en eiwitten die ze aten, en in decielen op basis van hun inname van plantaardige vetten en eiwitten.

Resultaten
Een low carb-dieet was niet gezond. Het negatieve effect was niet erg alarmerend, maar de sterftekans was in deciel 10 enkele tientallen procenten hoger dan in deciel 1. Bij de deelnemers met een low-carb-dieet dat vooral uit dierlijke producten bestond was dat negatieve effect nog een beetje sterker - maar bij de deelnemers met een plantaardig low-carbdieet was het negatieve effect afwezig. Sterker, in die groep was de sterftekans zelfs lager. Als je op de figuur van hieronder klikt verschijnt een grotere figuur.


Plantaardig low-carb-dieet is gezond


Hart- en vaatziekten & kanker
Toen de Harvardianen hun gegevens verder uitpluisden zagen ze dat een dierlijk low-carb-dieet de kans op dodelijke hart- en vaatziekten verhoogde, terwijl een plantaardig low-carb-dieet die kans juist verlaagde. [Klik voor figuur] Bovendien verhoogde een dierlijk low-carb-dieet de kans op kanker, maar een plantaardig low-carb-dieet niet. [Klik voor figuur]

Bron:
Ann Intern Med. 2010 Sep 7;153(5):289-98.

Meer:
Soja-eiwit beter voor hart & bloedvaten dan melkeiwit (20-3-2012)
Plantaardig eiwit ontziet nieren (19-6-2011)