02.03.2012

Plantaardige groeihormoonbooster werkt soms wel en soms niet

Slik drie capsules PowerFULL, en de concentratie groeihormoon in je bloed neemt toe met 221 procent, aldus de advertenties voor de plantaardige groeihormoonbooster van USPlabs. Klopt, zeggen onderzoekers van de University of Memphis. Min of meer.

PowerFULL is een combinatiesupplement. Het bevat extracten van de peulvrucht Mucuna pruriens en Chlorophytum borivilianum [ook bekend als Safed Musli]. Fabrikant USPlabs houdt de exacte samenstelling van PowerFULL geheim, maar het etiket vermeldt dat het in ieder geval L-dopa bevat. Het label maakt melding van 1-carboxy-2-amino-3-pyrobenzol(3,4 diol), en dat is een ongebruikelijke naam voor L-dopa.

L-Dopa is een aminozuur dat we ook via onze voeding binnenkrijgen. Het lichaam gebruikt het als grondstof voor dopamine. Dopamineboosters verhogen de groeihormoonspiegel.

In een door USPlabs gesponsorde studie gaven onderzoekers 15 proefpersonen, die allemaal aan krachttraining deden, een eenmalige dosis van 3 capsules. Vervolgens monitorden de onderzoekers de concentratie groeihormoon in het bloed van de proefpersonen. De onderzoekers voerden de test twee keer uit, met praktisch dezelfde capsules. Je ziet pal hieronder dat de concentratie groeihormoon in de twee tests daardoor steeg.


Plantaardige groeihormoonbooster werkt soms wel en soms niet


Hierboven geven de onderzoekers de uitslagen van de twee tests afzonderlijk weer. De curven verschillen nogal van elkaar. Dat is merkwaardig. Het is raar als een supplement de ene keer verschrikkelijk goed werkt, en de andere keer maar zo-zo.

Bij test 1 bestonden de capsules voor 3 procent uit maïszetmeel, bij test 2 gebruikten de onderzoekers capsules die voor 3 procent uit cellulose bestonden. Dat zou de verschillen tussen de tests verklaren, aldus de onderzoekers. Eerlijk gezegd geloven we dat niet. Maïszetmeel en cellulose zijn vulmiddelen zonder bioactieve werking.

Hieronder zetten de onderzoekers voor elk van hun afzonderlijke proefpersonen de effecten op een rijtje. Je kijkt naar de totale hoeveelheid groeihormoon die de proefpersonen de eerste 2 uur na inname in hun bloed hadden. Proefpersoon 2 en 8 hadden om onverklaarbare redenen al een fikse GH-spiegel voordat ze de capsules hadden ingenomen. Ze zijn daarom uit de sample verwijderd.


Plantaardige groeihormoonbooster werkt soms wel en soms niet


Als je kijkt naar de resterende 13 proefpersonen, dan zie je dat 3 of 4 daarvan duidelijk reageren op het supplement. En de rest niet.

Dat is geen verrassing. Supplementen zijn geen farmacologische stoffen waarvan je mag verwachten dat ze werken no matter what. Zelfs op oerdegelijke supplementen als creatine en bèta-alanine reageren sommige sporters helemaal niet.

Hard bewijs dat PowerFULL werkt levert de studie niet, erkennen de onderzoekers. Ze hebben geen placebogroep gebruikt. Bovendien weten ze niet of de verhoging van de groeihormoonspiegel genoeg was voor effecten op de spier- of vetmassa.

Bron:
Nutrition and Metabolic Insights 2011:4 5563.

Meer:
Extra veel GH na krachttraining door beetje melatonine (6-2-2012)
Na krachttraining meer groeihormoon door 600 mg alpha-glycerylphosphorylcholine (7-12-2011)
Handvol ornithinecaps voor krachttraining verhoogt GH-spiegel (17-7-2011)