Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsupplementen       Voeding voor duursporters       Insulineversterkers       Kruidenextracten    

1 1 - 0 7 - 2 0 0 7

  Pompoenextract voert aanmaak insuline op (J Sci Food Agric 87:17531757 (2007).)
Een op methanol-gebaseerd extract van de vijgenbladpompoen of Cucurbita ficifolia laat de pancreas meer insuline aanmaken. Dat schrijven Chinese onderzoekers die proeven deden met suikerzieke ratten in de
Cucurbita ficifolia
Journal of the Science of Food and Agriculture.
In China gebruiken traditionele genezers voedingsmiddelen en extracten van Cucurbita ficifolia tegen diabetes. Daarom onderzoeken Chinese wetenschappers diezelfde extracten, in de hoop dat ze een veilig, niet-giftig middel vinden waarmee ze diabetici kunnen helpen.
De Chinezen gaven de Cucurbita ficifolia-extracten aan suikerzieke ratten. De figuur hieronder vertelt dat daardoor de suikerspiegel van de dieren ongeveer op het normale niveau kwam, net als de insulinespiegel. In de pancreas van de ratten vonden de onderzoekers dat het extract ook het aantal insuline-producerende cellen had genormaliseerd.

Pompoenextract voert aanmaak insuline op

In de sport zijn insuline-boosters interessant omdat ze sport- en post-workoutdrankjes effectiever kunnen maken.
Er is al vaker onderzoek gedaan naar de effecten van Cucurbita ficifolia op de suiker- en insulinehuishouding. Onderzoekers wijzen vaak de verbinding D-chiro-inositol aan als de werkzame factor in de extracten. D-chiro-inositol zou iets moeten doen met celmembranen.
Pompoenen zijn familie van de good old komkommer. Zouden daarin net zulke interessante verbindingen zitten als in Cucurbita ficifolia?

0 2 - 0 7 - 2 0 0 7

  In gevangenissen remmen supplementen de agressie maar een beetje (dji.nl 2 juli 2007) [Offline]
Het onderzoek van de Dienst Justitiele Inrichtingen naar het effect van voedingssupplementen in gevangenissen zit erop. Honderd gevangenen kregen visvetzuren, mineralen en vitamines, honderd gevangenen een placebo. De onderzoekers hoopten dat ze konden aantonen dat supplementen agressie bij gevangenen tegengaan. Het effect van een suppletie die 1 tot 3 maanden duurde was echter maar 'matig significant'.
In gevangenissen remmen supplementen de agressie maar een beetje
Goed, de supplementengroep ging minder vaak in de fout dan de placebogroep. Maar vragenlijsten en analyses van psychische klachten leverden niets op. De uitkomsten zijn te mager om in gevangenissen suppletie-programma's op te zetten. Of er nog vervolg-onderzoek komt is bovendien onzeker.
Het Nederlandse onderzoek was geinspireerd op beloftevolle trials in Engeland en de VS die veel publiciteit hebben gehad. De man achter het Britse onderzoek, Bernard Gesch, was in 2004 in Nederland. Toen zag het ernaar uit dat de Dienst Justitiele Inrichtingen samen met Wageningen Universiteit een soortgelijke studie zou gaan uitvoeren.
Die samenwerking ging uiteindelijk niet door.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken