21.04.2013

Proline versnelt genezing van wonden

Proline versnelt genezing van wonden
Wonden genezen waarschijnlijk sneller als je een supplement met het aminozuur L-proline [structuurformule hiernaast] slikt. Dat schrijven biochemici van het Central Leather Research Institute in India binnenkort in Amino Acids. Maar nog beter dan proline slikken werkt het insmeren van de wond met een oplossing van proline.

Je kunt ondertussen een kleine encyclopedie samenstellen met alleen maar natuurlijke stoffen die de genezing van wonden versnellen. De immuuncellen die de wondgenezing op gang brengen hebben bijvoorbeeld vitamine A, zink en selenium nodig, de vorming van eiwitstructuren als collageen vergt vitamine C en thiamine en volgens een stapeltje studies kunnen aminozuren als ornithine, arginine en glutamic acid fungeren als precursoren voor proline en hydroxyproline - bouwsteentjes van het collageen waarmee het lichaam wonden dichtmaakt.

Je zou natuurlijk ook L-proline zelf kunnen gebruiken, beredeneerden de Indiërs. En omdat er nog niemand dat had uitgeprobeerd, deden ze het zelf.

De onderzoekers verdoofden ratten, en sneden op hun rug een stukje huid van 2 vierkante centimeter weg. Vervolgens lieten ze de dieren herstellen, en monitorden ze de genezing van de wond.

Een deel van de ratten kreeg dagelijks 200 mg L-proline in een vloeistof toegediend via de orale route. [Oral] Bij een ander deel druppelden de onderzoekers diezelfde hoeveelheid opgeloste L-proline dagelijks op de wond. [Topical] Een ander deel van de ratten kreeg geen proline. [Control]

De toediening van L-proline versnelde de wondgenezing. Vooral het aanbrengen van proline in de wond werkte goed. Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Proline versnelt genezing van wonden


Proline versnelt genezing van wonden


De grafiek hierboven vertelt dat bij de controlegroep de wond volledig was genezen na iets meer dan 20 dagen. Bij de Oral-groep nam de wondgenezing 15 dagen in beslag, en bij de Topical-groep 10 dagen.

Als je de gebruikte doses omrekent naar een mens van 80 kg, dan zou die ongeveer 13 gr L-proline per dag nodig hebben.

Bron:
Amino Acids. 2013 Mar 19. [Epub ahead of print].

Meer:
Suppletie met proline stimuleert immuunsysteem (16-4-2013)