24.09.2012

Pulstoediening versterkt anabole werking eiwitten

Gisteren schreven we over een studie waarin verzwakte tachtigplussers meer spiermassa opbouwden toen ze hun dagelijkse portie eiwitten niet verspreidden over de dag, maar driekwart daarvan tijdens hun lunch consumeerden. In 1999 publiceerde de Franse voedingswetenschapper Marie-Agnès Arnal, verbonden aan onderzoeksinstituut INRA en gefinancierd door Danone, een studie waarin pulsvoeding in combinatie met een lichte verhoging van de eiwitinname ook in zestigers een anabole werking heeft.

Arnals studie was klein. In totaal werkten er 15 vrouwen aan mee. Gedurende enkele weken voordat het experiment begon [adaptive period] consumeerden de vrouwen dagelijks 1.2 gr eiwit per kg vetvrije massa, tijdens de 2 weken dat de proef duurde consumeerden ze 1.7 gr eiwit/kg vvm/dag [experimental period]. Per kg totaal lichaamsgewicht heb je het dan over een eiwitinname van repectievelijk 0.74 en 1.05 gr eiwit/dag.

De helft van de vrouwen verdeelde de eiwitten netjes over 3-4 maaltijden per dag [spread diet], de andere helft kreeg 80 procent van de dagelijkse portie eiwitten binnen tijdens de lunch [pulse diet].

De vrouwen in de spread diet-groep verloren 0.33 kg vetvrije massa, zie je hieronder. Dat was statistisch significant. De vrouwen in de pulse diet-groep wonnen 0.10 kg vetvrije massa, maar dat effect was niet statistisch significant.


Pulstoediening versterkt anabole werking eiwitten


Pulstoediening versterkt anabole werking eiwitten


Pulstoediening versterkt anabole werking eiwitten
Toen de onderzoekers in de urine van de vrouwen de hoeveelheid stikstof [N] bepaalden bleek dat het eiwitpulsdieet ervoor zorgde dat de vrouwen meer stikstof vasthielden dan ze binnenkregen. Dat suggereert dat de vrouwen spieren opbouwen.

De onderzoekers konden berekenen hoeveel eiwitten de proefpersonen opbouwden en afbraken, en ontdekten dat de opbouw en de afbraak respectievelijk 19 en 16 procent groter waren in de pulse diet-groep dan in de spread diet-groep.


Pulstoediening versterkt anabole werking eiwitten


Pulstoediening versterkt anabole werking eiwitten


"Insofar as such results will be confirmed in a larger group of subjects, modulation of the pattern of protein feeding with respect to dietary habits (ie, the pulse diet in this study) may be a more attractive option than simply increasing the protein intake to improve protein turnover and protein retention in elderly women", concluderen de onderzoekers.

De vraag of sporters iets aan deze aanpak hebben is hiermee nog niet beantwoord, laat staan of krachtsporters er hun voordeel mee zouden kunnen doen. Voor krachtsporters, die per kg lichaamsgewicht 2 tot 3 keer meer eiwit consumeren dan de vrouwen in de deze studie uit 1999, zou het concentreren van hun eiwitten ook niet zo eenvoudig zijn.

Binnenkort meer.

Bron:
Am J Clin Nutr. 1999 Jun;69(6):1202-8.

Meer:
Humane studie: eiwitpuls geeft anabole prikkel (23-9-2012)