Opgeladen: 25-2-2011
Opgepoetst: 19-10-2015
Opgeborgen in: Push-ups, Krachttraining, Nieren
Translation: No translation yet

Push-ups tot je nieren het begeven

Toen artsen van het Shin Kong Wu Ho-Su Memorial Hospital in Taipei, de hoofdstad van Taiwan, 119 scholieren op het Emergency Department binnenkregen, wisten ze het. Op een middelbare school, ergens in Taipei, werkt een gymleraar from hell. De scholieren hadden zoveel push-ups moeten doen dat hun spieren zo zwaar waren beschadigd dat hun nieren gevaarlijk liepen.

De scholieren hadden buiten, bij een temperatuur van 12 graden Celsius, in een tijdsbestek van 5 minuten 120 push-ups moeten uitvoeren. Als je daar op traint, dan is dat goed te doen. Is dat niet het geval, dan is het teveel van het goede.

Bruine urine
Zo ook bij de scholieren. Ze kregen 2-4 dagen na hun gymles niet alleen ongezond veel spierpijn maar merkten ook dat hun urine donkerbruin werd. Ze gingen naar het ziekenhuis.

Bloedonderzoek wees uit dat de scholieren, die tussen twee haakjes 17-18 jaar waren en voor de rest gezond waren, zich niet aanstelden. Bij 89 scholieren was de creatinekinase-spiegel verhoogd tot boven het niveau dat artsen acceptabel vinden. Normaal ligt die spiegel ergens tussen de 50-450 eenheden/liter. Bij de scholieren was dat opgelopen tot gemiddeld 36.512 eenheden/liter. Er was zelfs een scholier met een spiegel van 174.260 eenheden/liter.

Creatinekinase [ruimtelijke structuur hieronder] is het enzym dat creatine 'oplaadt' en er fosforgroepen aan vastplakt. Het enzym hoort in de spiercellen, niet in het bloed. Als het toch in het bloed zit, dan komt doordat er spiercellen zijn beschadigd en hun inhoud in de bloedbaan terecht komt. De medische term daarvoor is rhabdomyolyse. Rhabdomyolyse is gevaarlijk, want de eiwitten uit de spieren kunnen de nieren beschadigen. Dat gebeurt in 5-7 procent van de gevallen.

Push-ups tot je nieren het begeven
Ronduit giftig voor de nieren is het spiereiwit myoglobine. Daarvan vonden de onderzoekers niets terug in de urine. Volgens tests voor nierschade waren de scholieren gezond.

Ziekenhuisopname
De artsen lieten de scholieren zoveel water drinken als ze konden. De meesten konden daarna weer naar huis. Twintig van hen waren er zo beroerd aan toe dat ze nog een paar dagen in het ziekenhuis moesten blijven. Ook die kregen uiteindelijk geen nierschade.

De artsen benadrukken dat de scholieren geluk hebben gehad. Op het Emergency Department zat toevallig een arts die de symptomen van rhabdomyolyse herkende. Door zijn snelle ingrijpen liep het voor iedereen goed af.

Conclusie
"This case should serve as a warning that repetitive exercise can cause rhabdomyolysis", besluiten de artsen. "Prospective exercise and gymnastics teachers need to know about the potentially adverse effects of repetitive exercise."

Bron:
Br J Sports Med 2005;39:e3.

Meer:
Vegetarische topsporter krijgt rhabdomyolyse (14-8-2009)
Rhabdomyolyse door overdosis cafeïne (30-8-2008)


Urine als cola
Maanden niet trainen, en dan meteen met een volle kuur weer onder het ijzer.

Bloeding in netvlies door push-ups
Ademhalingstechniek, meneer. u weet wel waarom.

Spierweefsel in benen sterft af door creatine
Gruwelijke case study.