21.04.2012

Reageerbuisstudie: vitamine D laat spiercellen groeien

Iedereen weet dat vitamine D zorgt voor de opslag van calcium in het skelet. En als je deze website een beetje volgt, dan weet je ook dat vitamine D beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekte, en de testosteronspiegel verhoogt. Onderzoekers van de Charles Drew University in Los Angeles ontdekten nog een razend interessant effect van vitamine D. In reageerbuizen versnelt de vitamine de ontwikkeling van spiercellen.

Fysieke inspanning stimuleert de ontwikkeling van spierweefsel onder meer doordat het stamcellen in het lichaam dwingt om zich daar te ontwikkelen tot een volwaardige spiercel. Er is een ietwat wilde theorie dat een frequente consumptie van broccoli en andere koolgroenten dat proces stimuleert. Ietwat minder wild is de de theorie dat 'het goede radicaal' NO een sleutelrol in proces speelt. [Mol Biol Cell. 2000 May;11(5):1859-74.] Dat laatste is een rationale achter de NO-boosters, die het nog steeds goed doen als bodybuildingsupplement.

Studies laten een verband zien tussen spieren en vitamine D. Geef je ouderen supplementen met vitamine D, dan worden ze sterker. Stel je mensen bloot aan UV - waardoor de huid vitamine D aanmaakt - dan worden ze eveneens sterker. Mest je proefdieren vet, dan zorgt suppletie met vitamine D ervoor dat ze meer spieren en minder vet opbouwen. Hoe meer vitamine D er in het lichaam van mensen circuleert, des beter is hun spierkwaliteit.

De onderzoekers wilden het mechanisme achter die effecten ontrafelen met een serie experimenten met C2C12-cellen uit muizen. C2C12-cellen zijn myoblasten. Dat zijn stamcellen die in het spierweefsel aanwezig zijn, en zich delen als er spierweefsel is beschadigd.

De onderzoekers stelden de cellen in reageerbuizen bloot aan 1,25-dihydroxyvitamine D, de actieve vorm van vitamine D. Vitamine D3, een hoogwaardige vorm van vitamine D in dierlijke producten zoals vette vis, moet in het lichaam nog twee transformaties ondergaan om in 1,25-dihydroxyvitamine D te veranderen. 1,25-DiHydroxyVitamine D heet ook wel calcitriol.

Calcitriol versnelde de aanmaak van de snelle MHC Type II-spiervezels. De onderzoekers ontdekten dat vitamine D in de spiercellen de aanmaak van myostatin verlaagde en die van IGF-2, Myog en MyoD juist verhoogde.


Reageerbuisstudie: vitamine D laat spiercellen groeienReageerbuisstudie: vitamine D laat spiercellen groeien


Reageerbuisstudie: vitamine D laat spiercellen groeien


In het schema hierboven vatten de onderzoekers samen welke effecten van vitamine D ze hebben ontdekt.

"This study provides a mechanistic justification for clinical studies to examine the administration of active vitamin D and/or novel VDR activators (to avoid the hypercalcemic side effects) and even the potential role of emerging therapies directed to trigger select vitamin D-regulated muscle pathways in the treatment of adverse muscle conditions", concluderen de onderzoekers.

De onderzoekers werden niet betaald door een supplementenfabrikant, maar door de Amerikaanse overheid.

Bron:
Endocrinology. 2011 Aug;152(8):2976-86.

Meer:
Vitamine D verbetert spierkwaliteit (30-3-2011)