29.08.2011

Recept voor een sekssupplement dat werkt

Een paar weken geleden schreven we over een Japans sekssupplement dat zowaar een beetje werkt. Het sekssupplement waarover we het vandaag hebben werkt een beetje erg veel. Het heet Prelox en het komt uit de koker van het Britse Horphag Research. Het bevat dezelfde stoffen als het Japanse product - maar dan in hogere concentraties.

In een capsule van Prelox zit 20 mg Pycnogenol en 700 mg L-arginine-aspartaat. Die combinatie is helemaal niet zo slecht bedacht. Pycnogenol stimuleert het enzym nitric oxide synthase. [J Cardiovasc Pharmacol. 1998 Oct;32(4):509-15.] [Hypertens Res. 2007 Sep;30(9):775-80.] Dat enzym maakt stikstofmonoxide vrij uit L-arginine, en NO is een voorwaarde voor erecties. Neem je Pycnogenol en L-arginine samen, dan heb je in theorie dus een synergetisch erectogeen duo. En in de praktijk ook, zeggen studies.

De Japanse onderzoekers die een paar weken terug in dit webmagazijn voor het voetlicht kwamen gaven hun proefpersonen 700 mg L-arginine en 60 mg Pycnogenol per dag. De onderzoekers van de Italiaanse Gabriele D'Annunzio University, die Prelox uittestten op 124 mannen van 35-50 met milde erectieproblemen, gingen royaler te werk. Hun proefpersonen in de experimentele groep kregen dagelijks 4 Prelox-capsules - met daarin 80 mg Pycnogenol en 2800 mg L-arginine-aspartaat. De proefpersonen in de controlegroep kregen capsules zonder actieve stoffen.

De mannen verdeelden hun pillen over de dag. Ze namen twee capsules bij het ontbijt en twee bij het avondeten. Toen de proef begon, en na drie en zes maanden, bepaalden de onderzoekers aan de hand van vragenlijsten het seksueel functioneren van de mannen. De grafiek hieronder laat zien hoe de totale score in de experimentele groep in de loop van de studie de maximale waarde van 30 benaderde.


Recept voor een sekssupplement dat werkt


Hieronder zie je de scores uitgesplitst. Op alle onderzochte terreinen had het supplement een positief effect.


Recept voor een sekssupplement dat werkt


Recept voor een sekssupplement dat werkt


Negatieve effecten op de gezondheid waren er niet. De bloeddruk van de mannen nam een beetje af, en hun testosteronspiegel steeg. Toen de proef begon was de testosteronspiegel van de mannen in de experimentele groep 15.9 nanomol, en na zes maanden was dat 18.9 nanomol. Dat is een stijging van 19 procent. De onderzoekers houden het er maar op dat de mannen door hun verbeterd seksueel functioneren vaker aan seks dachten en dus meer testosteron aanmaakten.

Opvallend is ook dat over een periode van een half jaar het supplement niet minder, maar beter ging werken. Er was dus geen pharmacological tachyphylaxis, zoals onderzoekers dat noemen. Voor een product dat in meer of mindere mate is gebaseerd op een aminozuur is dat bijzonder. Aminozuren werken meestal maar tijdelijk. Door de combinatie met Pycnogenol ondergraaft Prelox kennelijk de feedbackmechanismen waardoor aminozuren uiteindelijk hun werking verliezen.

Het onderzoek is betaald door Horphag Research.

Bron:
BJU Int. 2010 Oct;106(7):1030-3.

Meer:
Ginkgo's rol in de chemie van de lust blijft een raadsel (20-8-2011)
Studie: erectiesupplement met L-arginine en pycnogenol werkt (een beetje (15-8-2011)