11.11.2012

Resveratrol houdt oudere duuratleet op stoom

Resveratrol
Beweging houdt fit, maar ook beweging kan niet voorkomen dat met het klimmen van de jaren de fitheid afneemt. Japanse onderzoekers, verbonden aan de Kao Corporation, ontdekten dat suppletie met resveratrol het positieve effect van beweging versterkt als de jaren klimmen. Als de Japanse dierstudie ook relevant is voor mensen, dan zijn supplementen met stoffen als resveratrol interessant voor atleten in de veteranenklasse.

Een paar maanden geleden schreven we over een soortgelijke dierstudie van dezelfde onderzoekers. Toen beproefden de Japanners verbindingen in groene thee op versneld verouderende senescence-accelerated prone mice [SAMP]. De onderzoekers ontdekten toen dat in die muizen training de teloorgang van de conditie door veroudering afremt, en dat suppletie met groene thee dat positieve effect van training versterkt.

In de studie waarover dit stukje gaat bestudeerden de onderzoekers het effect van resveratrol. De onderzoekers lieten SAMP-muizen drie keer per week 30 min rennen met een snelheid van 15 meter per minuut. Een deel van die muizen kreeg resveratrol door het voer.

Een eerste controlegroep SAMP-muizen rende niet, en kreeg ook geen resveratrol. De onderzoekers gebruikten daarnaast een tweede controlegroep van min of normaal verouderende SAMR-muizen [kort door de bocht, we weten het].

Wekelijks lieten de Japanners de SAMP-muizen rennen totdat ze letterlijk niet meer konden. De eerste figuur hieronder laat zien dat de toevoeging van resveratrol aan het voer het uithoudingsvermogen van de muizen intact hield. Het uithoudingsvermogen van de SAMP-muizen die uitsluitend renden nam af.

De tweede figuur hieronder laat zien dat resveratrol de afname van de spierkracht voorkwam.

[Hier] kun je zien dat resveratrol ook de afname van de spiermassa in de SAMP-muizen kon afremmen, ook al was het effect niet statistisch significant. Resveratrol verhinderde ook de toename van de vetmassa, en dat effect was wel statistisch significant.


Resveratrol houdt oudere duuratleet op stoom


Resveratrol houdt oudere duuratleet op stoom


Resveratrol houdt oudere duuratleet op stoom


Resveratrol voorkwam dat het zuurstofverbruik door het lichaam afnam, en hield bovendien het vermogen om vetten te verbranden op peil, vertellen de grafieken hierboven. In de spiercellen ontdekten de onderzoekers dat resveratrol de activiteit van PGC-1alpha en PGC-1beta op peil hield. Dat zijn moleculaire schakelaars die ervoor zorgen dat cellen mitochondria aanmaken. Mitochondria zijn cellulaire energiecentrales, die voedingsstoffen zoals vetzuren omzetten in energie.

Resveratrol activeerde bovendien GLUT-4, een molecuul waarmee spiercellen glucosemoleculen opnemen.

Alles bij elkaar ziet het er naar uit dat resveratrol een AMPK-activator is.

"Intake of resveratrol combined with habitual exercise is beneficial for suppressing the aging-related decline in physical performance, and these effects might be due, at least in part, to improved energy metabolism in skeletal muscle", concluderen de onderzoekers. "These results indicate that resveratrol might be useful for attenuating the decline in physical function during aging."

Als je de door de Japanners gebruikte dosis omrekent naar mensen kom je op meer dan een gram resveratrol per dag. Er zullen mensen zijn die zo'n dosis gebruiken, maar wijzelf vinden hem veel te hoog. Wij geloven meer in een combinatie van beschaafde doseringen AMPK-activatoren. Zoals resveratrol en fenolen uit thee.

Bron:
Biogerontology. 2009 Aug;10(4):423-34.

Meer:
Minder vet en sterkere botten door mix van vitamine D, quercetine, resveratrol en genisteïne (6-10-2012)
Dit doet 150 mg resveratrol per dag (9-11-2011)
Het gezamenlijke antivetzuchteffect van genisteïne, resveratrol en quercetine (15-6-2011)