17.07.2012

Resveratrol when preparing for a meet makes endurance athletes even faster

Dierstudie: resveratrol tijdens wedstrijd-voorbereiding maakt duursporters nóg sneller

Resveratrol
Als je labratten vijf dagen per week zo hard laat rennen als ze maar kunnen, dan worden ze fitter. Geef je diezelfde ratten ook nog voer waarin je het wonderbare plantenstofje resveratrol [structuurformule hierboven] hebt gestopt, dan worden ze nóg fitter. En nóg sneller. Onderzoekers van de University of Alberta publiceerden een dierstudie die suppletieregimes van wielrenners en hardlopers zal veranderen - als mensen tenminste net zo goed op resveratrol reageren als ratten.

Resveratrol is een eenvoudige verbinding die in kleine hoeveelheden zit in druiven, bessen en pinda's. Resveratrol wekte de interesse van wetenschappers toen die ontdekten dat de verbinding eenvoudige organismen langer laat leven en de verbranding van vet verhoogt. Of ook mensen langer kunnen leven door resveratrol weten we nog niet. Wel hebben onderzoekers ontdekt dat resveratrol proefdieren en mensen gezonder maakt. Resveratrol imiteert de effecten van training, en verbetert de glucosehuishouding.

Resveratrol is blijkens fundamentele studies ook een afslankmiddel dat het functioneren van vetcellen bemoeilijkt - zeker in combinatie met quercetine, genisteine of - nog beter - met zowel quercetine als genisteine.

In dierstudies ontpopt resveratrol zich tenslotte als een prestatiebevorderend middel. Resveratrol zet het metabolisme van dwergmaki's een tandje hoger en verhoogt het uithoudingsvermogen van ratten.

De onderzoekers van de University of Alberta vroegen zich af of suppletie met resveratrol het uithoudingsvermogen van mensen verbetert. Als dat zo is, dan is resveratrol interessant voor hartpatiënten.

De onderzoekers gaven mannelijke ratten gedurende 12 weken gewoon voer [Control] of voer met resveratrol [RESV]. De ratten in de resveratrolgroep kregen dagelijks per kg lichaamsgewicht 146 mg resveratrol binnen. Het menselijke equivalent van die dosis is 14-23 mg per kg lichaamsgewicht. [Dat is waarschijnlijk te hoog. De meeste mensen kunnen maximaal enkele honderden milligrammen per dag aan resveratrol zonder bijwerkingen innemen.]

De helft van de ratten in beide groepen rende bijna dagelijks op een treadmill tot het punt van uitputting [ET]. De andere helft trainde niet [Sedentary].

Toen de 12 weken voorbij waren was het lichaamsgewicht in de resveratrolgroepen ietsiepietsie lager. Groter was het effect op het uithoudingsvermogen van de ratten. De suppletie met resveratrol maakte de training van de dieren effectiever, en zorgde ervoor dat de dieren 21 procent langer bleven rennen en meer meters aflegden.

De hartspier was beter gaan werken door de toevoeging van resveratrol aan het voer. De ejection fraction - de hoeveelheid bloed die de hartspier per samentrekking rondpompt - nam toe.


Resveratrol tijdens wedstrijdvoorbereiding maakt duursporters nóg sneller


Resveratrol tijdens wedstrijdvoorbereiding maakt duursporters nóg sneller

De proefdieren die resveratrol hadden gekregen verbrandden in rust meer vet. Dat zie je hierboven. De figuren hieronder vertellen je dat door resveratrol de dieren tijdens inspanning meer glucose en meer vet konden verbranden.


Resveratrol tijdens wedstrijdvoorbereiding maakt duursporters nóg sneller


Resveratrol tijdens wedstrijdvoorbereiding maakt duursporters nóg sneller


De tabel hierboven laat zien dat resveratrol de genen harder laat werken die met de vetsensor PPAR en de vetstofwisseling van doen hebben. Supplementenmakers kunnen uit de tabel afleiden hoe ze de prestatieverbeterende werking van resveratrol zouden kunnen verhogen.

"These resveratrol induced adaptations are likely to contribute to the improved endurance capacity of ET rats and we conclude from these findings that dietary supplementation of resveratrol during exercise improves exercise performance beyond exercise alone", concluderen de onderzoekers. "This strategy may have clinical utility in many situations where improved physical performance needs to be augmented due to the patient’s inability to perform intense exercise."

Bron:
J Physiol. 2012 Jun 1;590(Pt 11):2783-99.

Meer:
Rhodiola rosea trekt weekendsporter sneller over de streep (3-7-2012)
Artemisia iwayomogi werkt op dezelfde manier als GW501516 (19-6-2012)
Siberische ginsengkuur: uithoudingsvermogen +23 procent (17-4-2012)