23.02.2013

Reuzengezwel in lever bodybuilder

Reuzengezwel in lever bodybuilder
Tien bij zeven bij vijf. Zo groot was, gemeten in centimeters, het gezwel dat Braziliaanse chirurgen hebben verwijderd uit de lever van een farmacologische bodybuilder. Het artikel van de artsen, die zijn verbonden aan het Regional Hospital of the Northern Zone, is verschenen in Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestiva.

De hoofdpersoon in het artikel is een bodybuilder van 28 jaar, die al drie maanden rondliep met buikpijn. Toen hij uiteindelijk naar het ziekenhuis ging, en de artsen zijn buik betastten, ontdekten ze onmiddellijk dat het foute boel was. In de leverstreek van de man voelden ze een gezwel van zes bij acht centimeter.

De artsen maakten een scan, en die ze je hieronder. De scan toont een verdachte plek van tien bij acht bij zes centimeter in sectie VII van de lever. Hij had uitlopers naar sectie VI en VIII.


Reuzengezwel in lever bodybuilderReuzengezwel in lever bodybuilder


Een enorm adenoom, concludeerden de artsen. Adenomen in de lever zijn op zich goedaardige gezwellen, maar ze kunnen zo groot worden dat ze bloedingen veroorzaken, vaten blokkeren of de werking van organen verstoren. De kans dat zo'n adenoom scheurt is 15-33 procent, schatten studies. Vijf tot tien procent van de mensen die met zo'n ontplofte lever er nog in slagen om een ziekenhuis te bereiken overlijdt op de operatietafel. De artsen besloten dat ze het gezwel weg gingen halen.

Bij de operatie kwam nog een ander gezwel aan het licht. Dat had een diameter van twee centimeter en zat in sectie IV. De artsen durfden het niet te verwijderen. Het zat te dicht bij cruciale bloedvaten. Ze besloten dus het hele stuk van de lever waaraan het gezwel vastzat te verwijderen.

De bodybuilder herstelde goed na de operatie. Hij kon acht dagen na de ingreep weer naar huis. De artsen zagen hem nog eens zes maanden later, en toen was hij helemaal in orde. Hij had sinds zijn operatie geen anabolen meer aangeraakt.

Het meest raadselachtige aan het artikel is het anabolengebruik van de man. "The patient reported that he had been taking anabolic-androgenic steroids for the last six years (oral androstenedione and intramuscular nandrolone".

Ja hoor. Daar krijg je tien-centimeter-grote levergezwellen van. Jokkebrok.

Bron:
ABCD Arq Bras Cir. 2012;25(3):180-182.

Meer:
Leverkanker door anabolen (1-9-2012)
Dierstudie: boldenone schadelijk voor lever (6-8-2011)
Anabolen: een bloedprop zo groot als een baksteen in je lever 04.02.2011