16.01.2011

Roken, snoepen en intensief bewerkte voedingsmiddelen slecht voor spieren

Een dieet met veel suiker, maar ook roken, een haperende insulinehuishouding en een zittende leefstijl verminderen de spierkracht. Dat leiden Japanse onderzoekers van Tohoku University af uit metingen waarin ze de effecten van zo'n leefstijl meetten via de huid van mannen van 37-56 jaar. Advanced glycation end products zijn op de langere termijn niet goed voor sporters.

AGE's
Rokende snoepkont is minder sterk
Als immuuncellen zieke cellen afbreken en opruimen komen versuikerde eiwitten vrij, advanced glycation end products [AGE's]. Cellen hebben receptoren voor die eiwitten. Eentje daarvan - RAGE - zie je hiernaast. Zien die receptoren AGE's, dan starten cellen ontstekingsprocessen op. Als er inderdaad ontstekingen in het lichaam zijn, dan is dat positief. Maar dat geldt niet als er door onze ongezonde leefstijl in ons lichaam AGE's ontstaan.

Als mensen ouder worden verliezen ze spierkracht. Een theorie is dat de ophoping van AGE's in het spierweefsel daarmee iets van doen heeft. [J Appl Physiol. 2007 Dec;103(6):2068-76.] [Eur J Appl Physiol. 2010 Jan;108(1):191-5.]

AGE's zitten in onze voeding, vooral in aangebrand vlees en intensief bewerkte industriële producten. AGE's ontstaan ook in het lichaam, vooral als je rookt, uitdroogt of als je voortdurend rondloopt met een hoge glucosespiegel.

Het lichaam kan weliswaar AGE's afvoeren, maar erg vlot gaat dat niet. Naarmate je ouder wordt hopen de AGE's zich dus in je lichaam op.

Studie
De Japanners vroegen zich af of AGE's de spierkracht verminderen en bepaalden de concentratie AGE's in de huid. Hoe meer AGE's, des te geringer was de kracht die de mannen die de mannen konden ontwikkelen toen ze met hun handen een veer moesten dichtknijpen.


Rokende snoepkont is minder sterkRokende snoepkont is minder sterk


Resultaten
Hoe ouder de mannen, des te meer AGE's vonden de Japanners. Roken verhoogde het aantal AGE's eveneens, en het lijkt erop dat ook een hoge suikerspiegel, diabetes en een zittende leefstijl zorgen voor meer advanced glycation end products.

Een beetje apart is dat een hoge physical activity de hoeveelheid AGE's verhoogt. Dat komt misschien doordat mannen met een lagere opleiding vaker fysiek werk doen. Mensen met weinig opleiding leven vaak minder gezond leven dan mensen met een hogere opleiding.


Rokende snoepkont is minder sterk


Conclusie
De verbanden die de Japanners vonden waren niet sterk. Maar als andere studies hun onderzoek bevestigen, dan zouden krachtsporters op de langere termijn baat kunnen hebben bij een leefstijl die de concentratie AGE's klein houdt. Advanced glycation end products accumuleren volgens dierstudies vooral in de snelle spiervezels. [Pathobiology. 2009;76(5):227-34.]

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2011 Jul;111(7):1545-52.