19.08.2013 | ||||||
Rubus coreanus vergroot uithoudingsvermogen, verdrijft vermoeidheid
De endurance enhancing effecten van Rubus coreanus zijn ontdekt in 2007. Toen publiceerden Koreaanse onderzoekers, verbonden aan Chuncheon National University, een dierstudie waarin ze zes verschillende plantaardige extracten op alcoholbasis gedurende vier weken aan muizen gaven. De dosering was 500 mg extract per kg lichaamsgewicht per dag.
Toen de vier weken voorbij waren bonden de Koreanen een gewichtje aan de staart van de muizen, en lieten ze de dieren in een aquarium zwemmen totdat ze letterlijk niet meer konden. De muizen die Rubus coreanus hadden gekregen hielden het significant langer uit dan de muizen in de controlegroep, die geen extracten hadden gekregen.
De op 1-na-beste endurance enhancer was Acanthopanax sessiliflorus. De verbetering van het uithoudingsvermogen door Acanthopanax sessiliflorus was echter niet statistisch significant. Meer over prestatieverbetering door Acanthopanax sessiliflorus vind je hier.
Zowel Rubus coreanus als Acanthopanax sessiliflorus zorgden ervoor dat na de sessie minder afgebroken eiwit in de vorm van ammonia in het bloed van de dieren aanwezig was. Ammonia werkt vermoeidheid in de hand. Kennelijk verbetert Rubus coreanus verbrandingsprocessen in de spieren, zodat de spiercellen minder eiwitten omzetten in energie.
In 2011 keken andere Koreaanse onderzoekers nog eens naar prestatieverbeterende effecten van Rubus coreanus. [Biosci Biotechnol Biochem. 2011;75(2):349-51.]
De onderzoekers lieten de muizen eerst zwemmen totdat ze letterlijk niet meer konden. De volgende dag, toen de dieren nog niet hersteld waren, kregen de muizen zelfgemaakte extracten van het fruit van Rubus coreanus of water- [RCW] en alcoholbasis [RCE] in ene dosering van 1 gr extract per kg lichaamsgewicht. Een half uur later lieten de onderzoekers de muizen nogmaals zwemmen. Ze zagen dat het alcohol-extract de tijd verlengde dat de dieren hun kop boven water konden houden.
De figuur hierboven laat zien dat er na de zwemtest minder melkzuur in het bloed van de muizen zat. De onderzoekers vonden in de lever van de muizen die het alcohol-extract van Rubus coreanus hadden kregen meer catalase, gereduceerd glutathione en glutathione-S-transferase. Ze vermoeden daarom dat Rubus coreanus werkt doordat het cellen meer endogene antioxidanten laat aanmaken.
Voor menselijke duursporters zouden de effectieve doses Rubus coreanus wel eens in de buurt van 4-5 gr per dag kunnen liggen. Als dat echt zo is, dan wordt dat een dure grap.
Bron: Meer:
|