22.01.2004

Dierstudie: schadelijke effecten stanozolol op lever vallen reuze mee

Stanozolol is gevaarlijk voor de lever, zeggen de medische handboeken. Valt reuze mee, zeggen anabolengebruikers. Een Spaanse dierstudie, bedoeld om de medische handboeken uit te breiden, geeft de gebruikers gelijk.

Stanozolol

Stanozolol

De meeste orale anabolen zijn niet goed voor de lever, maar er is een theorie dat sporters beter tegen de schadelijke effecten van orale anabolen kunnen dan niet-sporters. Sporters bewegen ook veel, en ook beweging is van invloed op de lever. Hoe stanozolol en beweging op elkaar inwerken, daarover is niks bekend.

Om die kennisleemte op te vullen deden Spaanse onderzoekers een proef met ratten die een vrij forse dosis stanozolol kregen, en ook een bewegingsprogramma moesten volgen. In totaal werkten de Spanjaarden met vier groepen muizen.

De eerste groep deed niets en kreeg geen anabolen. Een keer per week lieten de onderzoekers ze vijf minuutjes in een molentje draven. Dat was de controlegroep.

Een tweede groep volgde het bescheiden bewegingsprogramma ook, maar kreeg na week 4 vijf keer per week via een slangetje in hun maag 2 mg stanozolol per kilo lichaamsgewicht. Die was trouwens afkomstig van de Spaanse farmaceut Zambon.

Een derde groep liep dagelijks minimaal 45 minuten in een molen. Het trainingsprogramma duurde twaalf weken.

Een vierde groep werd afgesplitst van groep 3 na week 4. Die groep kreeg dagelijks 2 milligram stanozolol per kilo lichaamsgewicht, vijf dagen per week, en trainde daar bovendien bij. Stanozolol verbeterde het uithoudingsvermogen trouwens niet.


Dierstudie: schadelijke effecten stanozolol op lever vallen reuze mee


Na twaalf weken slachtten de onderzoekers de dieren en ontdekten dat het anabool het gewicht en de eiwitsamenstelling van de lever niet had veranderd.

De onderzoekers keken in het bloed naar merkers voor de staat van de lever. AST, ALT, ALP en gamma-GT zijn enzymen, totaal GSH is een klein eiwitje dat verontreinigingen opruimt en TBARS staat voor agressieve verbindingen die vrije radicalen maken van vetten. De invloed van stanozolol was nihil.

Vervolgens keken de onderzoekers naar de concentraties van het opruimmolecuul glutathion in de lever. GSH staat voor 'gereduceerd glutathion' en is een molecuul dat bij wijze van spreken op scherp staat. GSSG staat voor 'geoxideerd glutathion' en kun je zien als afgewerkt glutathion. Het lichaam moet het eerst omzetten in gereduceerd glutathion voordat het weer zijn werk kan doen. Wetenschappers kijken vaak naar de verhouding tussen geoxideerd en gereduceerd glutathion als ze willen weten hoeveel schadelijke stoffen de lever moet verwerken. En weer stelde het effect van stanozolol niks voor.


Dierstudie: schadelijke effecten stanozolol op lever vallen reuze mee


In de tabel van hierboven stijgt alleen TBARS door stanozolol. Het is de eerste aanwijzing voor toxische effecten van stanozolol die de Spanjaarden vinden.

In de levercellen keken de onderzoekers naar de aanmaak van natuurlijke opruimers van agressieve verbindingen: de enzymen SOD, catalase, GPX en GR. De onderstaande figuur vertelt dat de aanmaak van de eerste drie enzymen hoger is in de stanozololgroepen. Dat wijst erop dat de lever van die dieren meer stoffen moeten opruimen.


Dierstudie: schadelijke effecten stanozolol op lever vallen reuze mee


Tenslotte bepaalden de Spanjaarden de aanmaak van het heat shock protein 72 in de levercellen. Cellen maken dat eiwit als ze zich moeten beschermen tegen hitte en andere schadelijke invloeden. HSP72 steeg door training, maar niet door stanozolol.


Dierstudie: schadelijke effecten stanozolol op lever vallen reuze mee


Stanozolol en lichaamsbeweging versterken elkaars effect niet, concluderen de onderzoekers. Wat dat betreft is de uitkomst van hun onderzoek een negatieve.

Maar toch heeft hun onderzoek nieuwe inzichten opgeleverd. De onderzoekers denken dat ze een stukje van het mechanisme hebben blootgelegd waardoor anabolen de lever beschadigen: stanozolol verhoogt in de lever de aanmaak van agressieve verbindingen uit vetten. Dat is, denken de Spanjaarden, de oorzaak van de verhoogde aanmaak van de natuurlijke opruimers die ze hebben gevonden.

Een andere conclusie die je op basis van deze studie kunt trekken is dat het met de risico's van stanozolol voor de lever kennelijk meevalt. Als ratten tenminste lijken op mensen...

Bron:
J Steroid Biochem Mol Biol. 2003 Dec; 87(4-5): 269-277.