27.05.2012

Seks buiten huwelijk is dodelijker

Seks leidt zelden tot de dood. Dat concluderen onderzoekers van Kyungpook National University in Zuid-Korea na analyse van 1379 autopsieverslagen. In de paar gevallen waarin seks wel dodelijk is, is bijna altijd sprake van seks buiten de vaste relatie of het huwelijk.

Seks gevaarlijk?
Seks is voor hart en bloedvaten een matig-intensieve activiteit. Voorspel, masturbatie en passieve orale seks zijn volgens onderzoek uit de jaren tachtig nauwelijks belastend voor het hart, seksuele gemeenschap is iets intensiever. [Arch Intern Med. 1984 Sep;144(9):1745-8.] De kans dat gezonde mannen en vrouwen door seks een hartaanval krijgen is praktisch nul.

Studie
Sinds de komst van erectiemedicijnen zijn steeds meer mannen en vrouwen met een minder goede gezondheid weer seksueel actief. De Zuid-Koreanen vroegen zich af of daardoor meer mensen dan vroeger tijdens seks een hartaanval krijgen. Daarom analyseerden ze alle autopsierapporten die in hun universiteitsziekenhuis tussen 2001 en 2005 waren opgesteld. In Korea laat de overheid autopsie verrichten op het lichaam van iedereen die onverwacht overlijdt.

Resultaten
De onderzoekers vonden slechts 14 gevallen waarin mensen tijdens of vlak na seks overleden. Dat is dus 1 procent van alle gevallen. De tabel hieronder vat ze samen.

Wat opvalt in de tabel is dat mannen twee keer meer kans hebben dan vrouwen op overlijden tijdens seks. In de tweede plaats valt op dat bijna altijd sprake is van seks met een prostituee of een extramarital partner [SEP]. Erectiemedicijnen speelden trouwens geen rol van betekenis.


Seks buiten huwelijk is dodelijker


Seks buiten huwelijk is dodelijker


De meest voorkomende doodsoorzaak tijdens seks is de ouderwetse hart- en vaatziekte. In geval 11, een 48-jarige vrouw die in een hotel na seks met haar minnaar overleed, was bijvoorbeeld een belangrijk bloedvat van het hart afgesloten door een bloedstolsel. Dat zie je rechtsboven, bij het pijltje.

Op de tweede plaats komen de hersenbloedingen. Linksboven zie je bijvoorbeeld bij het pijltje hoe een bloedvat in de hersenen was gebarsten. Het betreft geval 7.

Conclusie
"Sexual activity with an extramarital partner may increase the risk of sudden death as compared to that with marital partners", concluderen de Koreanen. "It is natural to assume that sexual activity with an extramarital partner or prostitute, especially in an unfamiliar setting, may lead to significant increase in blood pressure and heart rate, which may result in sudden death or nonfatal cardiac events."

Bron:
J Korean Med Sci. 2006 Dec;21(6):995-9.