17.12.2014

Silk Amino Acids voor zwemmers

Suppletie met forse doses Silk Amino Acids verhoogt misschien het uithoudingsvermogen van zwemmers. Dat schrijven sportwetenschappers uit het Poolse Gdansk in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Silk Amino Acids remmen de stijging van melkzuur als zwemmers maximaal presteren.

Silk Amino Acids

Silk Amino Acids voor zwemmers
Fabrikanten maken Silk Amino Acids van de cocons van zijderups Bombyx mori. De eiwitten in die cocons bestaan vooral alanine en glycine, maar ook serine, valine en threonine. Makers van sportsupplementen zetten Silk Amino Acids in de markt omdat ze in dierstudies de testosteronspiegel en het uithoudingsvermogen verhogen. De industrie claimt ook dat Silk Amino Acids het spierherstel na inspanning versnellen.

Humane studies naar de effecten van Silk Amino Acids zijn er nog niet. Het Poolse onderzoek is de eerste.

Studie
De onderzoekers gaven 12 mannelijke vinzwemmers gedurende een trainingskamp van 12 dagen drie keer dag een portie Silk Amino Acids. De mannen trainden drie keer dag, en kregen hun Silk Amino Acids, opgelost in water, 30 minuten voordat ze gingen trainen. Per dag consumeerden de mannen een halve gram Silk Amino Acids per kilogram lichaamsgewicht.

Een controlegroep van 12 mannen kreeg een placebo.

Resultaten
De onderzoekers lieten de mannen zwemmen zo hard ze konden, en bepaalden vlak daarna hoeveel melkzuur er in hun bloed zat. Dat gebeurde voor en na de suppletieperiode. Je ziet in de eerste figuur hieronder dat er in de placebogroep weinig veranderde. De twee figuur laat zien hoe de suppletie de afgifte van melkzuur leek te verminderen. Omdat melkzuur bij een te hoge concentratie beweging met een hoge intensiteit afremt, denken de Polen dat Silk Amino Acids het uithoudingsvermogen verbeteren.


Silk Amino Acids voor zwemmersSilk Amino Acids leken de concentratie testosteron in het bloed van de zwemmers te verhogen. Ze verhoogden echter ook de cortisolspiegel.


Silk Amino Acids voor zwemmersDe concentratie creatine-kinase in het bloed van de sporters steeg. Dat suggereert dat de suppletie de spierschade een beetje verhoogde.


Silk Amino Acids voor zwemmersConclusie
De onderzoekers gebruikten een bijzonder hoge dosis. Fabrikanten adviseren dagelijkse doses van enkele grammen, niet van tientallen grammen - zoals de onderzoekers hebben gedaan. Die doses van de supplementenmakers zijn gebaseerd op formules waarmee je doses uit dierstudies vertaalt naar mensen.

De Polen hebben bewust een hoge dosis gebruikt. Ze hebben direct de doses uit de dierstudie toegepast op mensen, die op advies van de trainers zelfs nog verhoogd.

Deze studie geeft misschien geen goed beeld van wat Silk Amino Acids wel en niet kunnen.

Bron:
Journal of the International Society of Sports Nutrition 2014, 11:57 doi:10.1186/s12970-014-0057-4.

Meer:
Silk peptides verhogen uithoudingsvermogen, zuurstofopname en vetverbranding (31-8-2014)
Silk Amino Acids: meer spieren, meer uithoudingsvermogen, meer testosteron (6-6-2010)