03.06.2012 | |||||
Slaapmiddelen verviervoudigen sterftekans
Steeds meer studies tonen aan dat slaap cruciaal voor je gezondheid is. Mensen die genoeg en goed slapen maken meer anabole hormonen aan, zijn fitter, aantrekkelijker en leven langer. Maar als je beroerd slaapt, en uit die studies concludeert dat farmacologische slaapmiddelen je gezonder maken, dan zit je er faliekant naast.
Dat blijkt uit de studie van Daniel Kripke, Robert Langer en Lawrence Kline, die is verschenen in BMJ Open. Aanleiding voor die studie waren de 24 eerdere studies naar het verband tussen sterfte en slaapmiddelen. Daarvan concluderen er 18 dat slaapmiddelen inderdaad de kans op sterfte verhogen.
De onderzoekers haalden gegevens over meer dan tienduizend slaapmiddelengebruikers uit de medische databank van de staat Pennsylvania. De gebruikers waren gemiddeld 54 jaar oud, en werden meer dan twee jaar gevolgd. De onderzoekers vergeleken de slaapmiddelengebruikers met twintigduizend niet-gebruikers.
Mensen die maar een paar keer slaapmiddelen per jaar gebruikten - tot 18 slaappillen per jaar - hadden al een sterftekans die 3.6 keer hoger was dan die van niet-gebruikers, ontdekten de onderzoekers. Naarmate het gebruik van slaapmiddelen toenam, steeg de kans op sterfte nog verder.
De onderzoekers kunnen uit hun gegevens niet afleiden hoe slaapmiddelen de sterftekans verhogen. Ze ontdekten weliswaar dat slaapmiddelen de kans op kanker verdubbelen, maar dat effect is te klein om het totale effect te verklaren. De onderzoekers vermoeden dat slaapmiddelen ook slaap-apneu in de hand werken, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Daarnaast maken slaapmiddelen suf en gestresst, waardoor respectievelijk de kans op ongelukken toeneemt en het immuunsysteem verzwakt.
De onderzoekers schatten op basis van hun studie dat er in de VS alleen al door slaapmiddelen jaarlijks 300.000 tot 500.000 mensen overlijden.
Artsen en consumenten zouden het gebruik van slaapmiddelen kunnen afbouwen, stellen de onderzoekers voor. Slaapmiddelen werken volgens studies op de langere termijn toch niet. [BMJ. 2005 Nov 19;331(7526):1169.] [J Gen Intern Med. 2007 Sep;22(9):1335-50.]
"The meagre benefits of hypnotics, as critically reviewed by groups without financial interest, would not justify substantial risks", schrijven de onderzoekers. "A consensus is developing that cognitive-behavioural therapy of chronic insomnia may be more successful than hypnotics." [Arch Intern Med. 2004 Sep 27;164(17):1888-96]
Bron:
Meer:
|