01.08.2014

Slank worden en blijven met quinoa

Met zo'n ronkende kop weten jelui, de trouwe maar intelligente lezers van dit gratis webmagazijn, het al meteen: dit stukje gaat over gesponsord onderzoek. En inderdaad. De Braziliaanse dierstudie, waarin ratten slanker werden doordat ze quinoa door hun voer kregen, is bekostigd door Solabia, de producent van het op quinoa gebaseerde eiwitrijke QuinoLean. [solabia.com]

Quinoa

Slank worden en blijven met quinoa
Quinoa - Latijnse naam: Chenopodium quinoa - is een superfood die snel wint aan populariteit. Met enige grond, want de kwaliteit van de eiwitten in quinoa benadert die van caseïne, de koolhydraten hebben een lage glycemische waarde en de aan spinazie verwante plant is bovendien een goede bron van ecdysteroïden en andere interessante bioactieve stoffen. [Adv Food Nutr Res. 2009;58:1-31.]

Proefopzet
Onderzoekers van de State University of Maringa in Brazilië gaven ratten elke dag 2 gr van het quinoahydrolysaat QuinoLean per kg lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 0.3 gr per kg lichaamsgewicht per dag. Een even grote groep ratten kreeg geen quinoa.

De helft van beide groepen was sedentair. De onderzoekers dwongen de andere helft van de ratten om dagelijks te zwemmen. Om er zeker van te zijn dat de dieren ook echt hun best deden bonden de onderzoekers gewichtjes aan hun staart.

Minder eetlust
Het quinoahydrolysaat verminderde in een periode van 30 dagen in de sedentaire en de actieve ratten de eetlust, en remde de toename van het lichaamsgewicht. In de ratten die zowel zwommen als quinoa kregen was na 30 dagen 26.5 procent van het lichaamsvet verdwenen.


Slank worden en blijven met quinoa

Slank worden en blijven met quinoa


Bijwerkingen vonden de onderzoekers niet. Het relatieve gewicht van hart, nieren, lever en longen veranderde niet. Ook bloedwaarden als glucose, triglyceriden, cholesterol, albumin, ureum, uric acid, AST, ALT en ALP veranderden niet of nauwelijks.

Mechanisme
"The lower weight gain in the groups that received supplementation may be associated with reduced food intake, possibly related to the high caloric content of hydrolyzed quinoa protein", schrijven de Brazilianen.

Conclusie
"Supplementation with hydrolyzed quinoa, decreased body weight gain and food intake in sedentary and exercised rats", concluderen de onderzoekers. "These results and the fact that hydrolyzed quinoa showed no renal or liver toxicity suggest a potential use in human nutrition. However, future clinical investigations are warranted to confirm such a potentially important therapeutic prospect."

Bron:
J Med Food. 2011 Jun;14(6):653-7.

Meer:
Quinoa zit vol ecdysteroïden (22.03.2011)