18.10.2012

Dierstudie: slanker en gezonder door deeltijdvasten

Deeltijdvasten werkt. Die conclusie trekken voedingswetenschappers van de Hebrew University of Jerusalem uit een dierstudie. De onderzoekers ontdekten dat muizen die gedurende vier uur per dag kunnen eten slanker zijn dan muizen die kunnen eten wanneer ze willen. Ook al is de totale hoeveelheid calorieën in het dieet van beide groepen muizen aan elkaar gelijk.

Het experiment van de onderzoekers, dat onlangs verscheen in FASEB Journal, duurde 18 weken. In die periode gaven onderzoekers de helft van hun proefdieren standaardvoer, met weinig vet. [LF] De andere helft kreeg voer dat was opgevoerd met vet. [HF] Muizen worden snel dik als ze voer krijgen waarin veel vet is verstopt.

De helft van beide groepen mocht eten wanneer ze maar wilden. [AL] De andere helft deed aan deeltijdtijvasten, en kreeg alleen gedurende een periode van 4 uur per etmaal toegang tot de voerbak. [RF] Tijdens dat interval aten de muizen in de RF-groepen net zoveel calorieën als de muizen in de AL-groepen. Toch werden ze minder snel zwaar.

Je ziet hieronder dat de AL-LF-muizen minder dik werden dan de AL-HF-muizen. Dat kun je verwachten. Maar zowel de RF-LF als de RF-HF-muizen waren fors slanker dan de dieren in de AL-groepen.


Dierstudie: slanker en gezonder door deeltijdvasten


Dierstudie: slanker en gezonder door deeltijdvasten


De RF-muizen bewogen een beetje meer dan de AL-muizen, maar dat kleine verschil kan niet verklaren waarom de RF-dieren zoveel lichter waren. De onderzoekers vermoeden dat deeltijdvasten slank maakt doordat het de vetverbranding in de cellen stimuleert. Je ziet hierboven bijvoorbeeld dat deeltijdvasten het AMPK-molecuul activeert. AMPK laat cellen overschakelen op vet als energiebron.

De muizen in de RF-groepen werden gezonder, vooral doordat hun insulinegevoeligheid toenam."The timed HF diet leads to increased insulin sensitivity and fat oxidation and decreased body weight, fat profile, and inflammation contrary to HF-diet-fed mice but comparableto LF-diet-fed mice", schrijven de onderzoekers. "Because an HF diet is difficult to abstain from, the timing of meals can be suggested for individuals seeking weight loss and better reset metabolism."

Bron:
FASEB J. 2012 Aug;26(8):3493-502.

Meer:
Evenveel eten in korter tijdsbestek maakt slanker (6-6-2012)
Eet alleen 's avonds koolhydraten en val sneller af (13-7-2011)