04.04.2011

Sneller sprinten met Ashwagandha

Als gezonde jonge mannen en vrouwen elke dag 500 mg extract van het Indiase kruid Ashwagandha slikken, dan neemt hun maximale sprintsnelheid toe met 3 procent en stijgt hun maximale zuurstofopname [VO2max] met 7 procent. Sportwetenschappers van de Guru Nanak Dev University in India, die de effecten van ayurvedische kruiden uit op sportprestaties bestuderen, ontdekten dat Ashwagandha interessant is voor sporters. Net als Arjuna.

Ashwagandha
Ashwagandha of Withania somnifera is een inmiddels in het Westen ingeburgerd supplement. Verkopers schrijven er een ginsengachtige werking aan toe. Met enige grond. In een Indiase studie onder onvruchtbare mannen verhoogde een dagelijkse dosis van 5 gram Ashwagandha de testosteronspiegel met enkele tientallen procenten. Er zijn ook dierstudies waarin Ashwagandha een anabole werking heeft. Actieve stoffen in Ashwagandha zijn plantaardige steroidverbindingen zoals withanine, somniferine, somnine, somniferinine, withananine, pseudo-withanine, tropine, pseudo-tropine, cuscohygrine, anferine en anhydrine.

Ashwagandha

In hoge doses is de kans dat Ashwagandha bijwerkingen heeft niet denkbeeldig. Er zijn gevallen bekend van mensen die door Ashwagandha hartkloppingen kregen. Die waren het gevolg van een te hoge aanmaak van schildklierhormoon.

Arjuna of Terminalia arjuna is in deze contreien minder bekend, maar in praktisch elke ayervedawebwinkel kun je Arjuna kopen. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek hebben Arjuna-extracten positieve cardiovasculaire effecten.

Studie
De onderzoekers gaven 40 gezonde mannelijke en vrouwelijke studenten van gemiddeld 20 jaar 8 weken lang dagelijks een placebo, 500 mg Ashwagandha, 500 mg Arjuna of beide supplementen. Voor en na die 8 weken bestudeerden de onderzoekers de proefpersonen. Ze lieten de studenten sprinten en meetten hun maximale snelheid, ze lieten ze fietsen en bepaalden hun VO2max, en berekenden via sprongtests hoeveel power de studenten in hun benen hadden.

Resultaten
Ashwaganda verhoogde de maximale sprintsnelheid, de VO2max en de average power met respectievelijk 3, 7 en 9 procent. Arjuna had geen effect op de sprintsnelheid, maar verhoogde de VO2max en de average power met respectievelijk 5 en 4 procent.


Sneller sprinten met Ashwagandha


Sneller sprinten met Ashwagandha


Sneller sprinten met Ashwagandha


De combinatie van Ashwagandha en Arjuna verbeterde de maximale sprintsnelheid, de VO2max en de average power met respectievelijk 2, 7 en 11 procent. Die combinatie lijkt bovendien hart en bloedvaten te ontzien en verlaagt de systolische bloeddruk. Dat is de bloeddruk tijdens de hartslag.

Conclusies
Sporters die sneller willen sprinten of hun zuurstofopname willen verhogen kunnen dus overwegen Ashwagandha te gebruiken. Voor sporters die om wat voor reden dan ook hun hart willen ontzien is de combinatie van Ashwagandha en Arjuna misschien een optie.

Bijwerkingen vonden de onderzoekers niet. "Both drugs appear to be safe for young adults when given for mentioned dosage and duration", schrijven ze in hun conclusie.

Bron:
Int J Ayurveda Res. 2010 Jul;1(3):144-9.

Meer:
Veertig procent meer testosteron door Ashwagandha (21-6-2009)
Indiase dierstudie zegt: Ginseng en Ashwagandha zijn anabool (7-11-2006)