09.11.2012

Sneller sprinten met betaïne

Het sprintvermogen van recreatieve sporters neemt toe als ze een week lang elke dag 2.5 gr betaïne binnenkrijgen. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de University of Connecticut in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Betaïne
Betaïne - alias trimethylglycine, structuurformule hieronder - is een aminozuur, dat suikerfabrieken winnen uit reststromen en dat in een keur van plantaardige voedingsmiddelen, zoals spinazie en volle graanproducten, aanwezig is. Betaïne levert het lichaam methylgroepen waarmee spiercellen meer creatine kunnen aanmaken, aldus een theorie die zijn glans aan het verliezen is.

In eerdere publicaties lieten onderzoekers uit Connecticut zien dat suppletie met toediening van betaïne in een sportdrank hardlopers helpt om een snellere eindsprint neer te zetten - maar het effect was niet statistisch significant. [J Strength Cond Res. 2008 May;22(3):851-60.]

In studies met krachtsporters als proefpersoon verhoogt betaïne na een suppletieperiode van enkele weken het aantal reps dat de proefpersonen konden squatten. Vandaar dat de onderzoekers uit Connecticut dachten: dat moeten wij ook doen. Dus gaven ze een groep van 16 recreatieve sporters een week lang 2.5 gr betaïne per dag.

Studie
De proefpersonen slikten die dosis verdeeld over twee momenten van de dag. Hij was opgelost in een sportdrank met koolhydraten en zouten. De onderzoekers gebruikten het betaïneprepreparaat BetaPower van DuPontdochter Danisco. [danisco.com]

Beta´ne
De onderzoekers lieten hun proefpersonen voor en vlak na de suppletieperiode fietsen in een laboratorium. Na een warming-up moesten de proefpersonen 4 keer achtereen sprints maken van 12 sec [[work bouts]. Tussen de sprints fietsten ze 2.5 min met geringe intensiteit. De onderzoekers herhaalden de procedure nadat ze hun proefpersonen een week lang een placebo hadden gegeven.

Resultaten
Je ziet hieronder dat de suppletie met betaïne de power van de proefpersonen verhoogde. Dat betekent dat de proefpersonen op een hoger niveau presteerden, en dus meer snelheid zouden kunnen ontwikkelen. De gemiddelde power en de peak power namen door de suppletie toe met respectievelijk 6.4 en 5.7 procent.


Sneller sprinten met betaïneSneller sprinten met betaïne


De onderzoekers snappen niet hoe betaïne precies werkt. Het effect dat ze vinden doet denken aan dat van creatine, maar de gebruikte dosis kan met geen mogelijkheid de hoeveelheid creatine in spiercellen zo veel opvoeren als nodig is voor de ontdekte prestatieverbetering.

Conclusie
"We found that one week of betaine supplementation increased peak and mean anaerobic power by approximately 5.5 percent compared to baseline measures in recreationally active college age men and women", concluderen de onderzoekers. "Future research should elucidate the mechanism of improved performance via betaine supplementation."

Belangen
De tweede auteur van deze studie is werkzaam bij DuPont. Ze was nauw betrokken bij de opzet ervan en de statistische analyse van de uitkomsten. DuPont heeft het onderzocht echter niet betaald.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2012 Apr 3;9(1):12.

Meer:
Twintig gram creatine maakt je sterker, twee gram betaïne niet (14-9-2011)
Meer reps bij het squatten dankzij betaïne (25-3-2009)
Superstack: CLA + betaïne (7-11-2007)