14.02.2013

Soja-eiwit verhoogt overlevingskansen bij borstkanker

Soja-eiwit verhoogt overlevingskansen bij borstkanker
Vrouwen die borstkanker hebben overleefd hebben grotere overlevingskansen naarmate ze meer soja-eiwitten consumeren. Dat melden Chinese epidemiologen in de Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. Volgens hun studie is bij vrouwen met een relatief hoge inname van soja de kans op sterfte meer dan twee keer zo klein dan bij vrouwen die weinig soja consumeren.

Vastgeplakt aan soja-eiwitten zitten de isoflavonen genistein, daidzein en glycetein. Je ziet hun structuurformules hieronder. De verhouding tussen die drie verbindingen is 5:4:1. In het lichaam blokkeren isoflavonen de negatieve gezondheidseffecten van estradiol.


Soja-eiwit verhoogt overlevingskansen bij borstkanker


Een theorie is dat isoflavonen zich kunnen vastmaken aan de beta-receptor voor estradiol. Als estradiol zich vastmaakt aan die receptor verbetert het cholesterol, worden botten sterker en herstellen spieren sneller van intensieve inspanning. Tegelijkertijd worden cellen minder gevoelig voor de prikkels die estradiol geeft via zijn alfa-receptor. Via die receptor stimuleert estradiol vetafzettingen en de groei van sommige kankercellen.

Soja-isoflavonen hebben dus een oestrogene en anti-oestrogene werking. Die antioestrogene werking verklaart misschien waarom een hoge inname van levensmiddelen met soja in veel studies de kans vermindert dat vrouwen borstkanker krijgen.

Dus het zou zomaar kunnen, dachten onderzoekers van het First Affiliated Hospital of Inner Mongolia Medical College in China, dat soja-isoflavonen en soja-eiwitten vrouwen beschermen die al borstkanker hebben. Om die hypothese te toetsen selecteerden ze in 2004-2006 288 vrouwen met borstkanker, en keken ze vervolgens wie van hen tot 2011 stierven.

De onderzoekers bepaalden met vragenlijsten hoeveel soja de vrouwen binnenkregen in de vorm van voedingsmiddelen als tofu, sojamelk, sojayoghurt, soja-ijs, sojakaas, sojahotdogs, sojasnacks, sojavleesvervangers, tempeh, miso, sojabonen, geroosterde sojanoten, sojasaus, sojascheuten, alfalfa en soja-eiwitsupplementen.

Aan de hand van hun sojaconsumptie verdeelden de onderzoekers de vrouwen over vier even grote groepen of kwartielen. De vrouwen in het kwartiel met de laagste inname consumeerden dagelijks minder dan minder dan 4.5 gr soja-eiwit. De vrouwen in het kwartiel met de hoogste inname aten dagelijks meer dan 14.8 gram soja-eiwit. De sterftekans in die laatste groep was 62 procent lager dan in de eerste.


Soja-eiwit verhoogt overlevingskansen bij borstkanker


Soja-eiwit verhoogt overlevingskansen bij borstkanker


Je ziet hierboven de overlevingscurven voor alle vier kwartielen. In het kwartiel met de kleinste soja-inname was in 2011 54 procent van de vrouwen overleden. In het kwartiel met de hoogste inname was dat 19 procent.

De curven voor de inname van isoflavonen zijn niet wezenlijk anders: hoe meer isoflavonen de vrouwen via levensmiddelen met soja-eiwitten consumeerden, des te groter waren hun overlevingskansen.

"The present study suggests soy intake is associated with a significant reduced death risk of breast cancer in Chinese population", concluderen de onderzoekers. "Further large sample studies are warranted to confirm the inverse association of soy consumption and breast cancer survival by menopausal status."

Bron:
Asian Pac J Cancer Prev. 2012;13(3):995-8.

Meer:
Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatiënt (27-1-2013)
Kruidenthee dodelijk voor borstkankeroverlevers? (11-10-2012)
Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien (16-9-2012)