18.04.2004

De spierversterkende werking van een infuus met ATP

Volgens Olympisch coach Charles Francis - en hij kan het weten - gebruiken topsporters injecteerbare varianten van ATP als doping. Niet onwaarschijnlijk, suggereert Nederlands onderzoek met ernstig zieke mensen met kanker. Bij hen vergroot een infuus met ATP de spierkracht en remt de spierafbraak.

De Nederlanders zijn op zoek naar een middel tegen cachexia: de ziekelijke vermagering bij kankerpatiënten door medicijngebruik en het wegvallen van de eetlust. Anabole steroïden zijn daarvoor ongeschikt. Of ze werken wel maar hebben bijwerkingen. Vandaar dat de onderzoekers het met een infuus van de universele brandstof van de cel probeerden: ATP. Hoe precies, dat staat hieronder.


De spierversterkende werking van een infuus met ATP


De spierversterkende werking van een infuus met ATP


Het werkte. Het preparaat beschermt zowel de spier- als de vetmassa beschermt. Opvallend in de figuur van hierboven is de toename van de kracht. Let wel: het gaat hier om zieke mensen. Maar je vraagt je onwillekeurig af wat zo'n preparaat bij sporters zou doen.

De onderzoekers snappen niet precies hoe het middel werkt. Goed, ATP is een brandstof en het is waarschijnlijk dat de ATP uit het infuus het ATP van de cellen aanvult. Maar de toediening vond 1 keer per 2 weken plaats. De halfwaardetijd van ATP, weten de onderzoekers uit onderzoek naar rode bloedcellen, is 6 uur. Dat betekent dat een etmaal na het infuus de toegediende ATP wel zo ongeveer is verdwenen. Dus hoe kan een verhoogde ATP-spiegel van een etmaal zoveel effect effect hebben?

Daarom denken ze dat er misschien nog een ander effect meespeelt. ATP valt wellicht uit elkaar. Misschien, denken de onderzoekers, veroorzaken de moleculen die ontstaan als ATP uiteenvalt het effect.

Bron:
Drug Development Research, Volume 59, Issue 1, Date: May 2003, Pages: 146-151.