23.02.2011

Sportdrank met BCAA's en arginine versnelt herstel na training

BCAA's zijn interessant voor duursporters die sneller willen herstellen van hun trainingen. Taiwanese bewegingswetenschappers, verbonden aan de National Taiwan Sport University, publiceerden in de Chinese Journal of Physiology een studie die suggereert dat duursporters sneller herstellen door een mengsel van BCAA's, suikers en L-arginine na afloop van hun training, dan door een reguliere sportdrank die uitsluitend koolhydraten bevat.

Studie
Sportdrank met BCAA's en arginine versnelt herstel na training
De Taiwanezen lieten 14 mannelijke studenten zich 2 keer leeg rennen op een treadmill. Eerst renden ze 5 minuten op 55 procent van hun maximale zuurstofopname, daarna 30 minuten op 75 procent, en daarna ging de intensiteit elke minuut met een procent omhoog - totdat de studenten niet meer konden. De studenten hadden niet ontbeten.

Daarna dronken de proefpersonen 200 ml sportdrank. De ene keer zat daarin helemaal niks, behalve wat smaakstoffen en koolhydraten. [PL] De andere keer dronken de studenten een product van Otsuka Pharmaceutical, Amino Value. Je ziet de samenstelling hieronder.


Sportdrank met BCAA's en arginine versnelt herstel na training


Resultaten
Voor, tijdens en na de inspanning bestudeerden de onderzoekers de proefpersonen. Hieronder zie je dat de combinatie van suikers, BCAA's en L-arginine zorgden voor een hogere glucosespiegel, meer insuline en hogere ratio testosteron:cortisol. Hoe hoger die ratio is, des te sterker zijn de anabole processen in het lichaam.


Sportdrank met BCAA's en arginine versnelt herstel na training


De Taiwanezen denken dat de verhoogde insulinespiegel in combinatie met meer testosteron en minder cortisol ervoor zorgt dat de spieren van sporters sneller herstellen.

Conclusie
Het is jammer dat de onderzoekers niet hebben gekeken naar de effecten van een degelijk ontbijt met voldoende eiwitten en volle granen. Werkt de sportdrank dan ook nog? En als je nou geen suikers neemt, maar alleen BCAA's en arginine? Stimuleert dat ook het herstel? Op die vragen geeft de studie geen antwoord.

Bron:
Chin J Physiol. 2011 Apr 30;54(2):71-8.

Meer:
Beetje BCAA's en L-arginine voorkomt spierafbraak door cardio (15-2-2011)