17.02.2013 | ||||||
Sporters die Polypodium leucotomos slikken minder vaak ziek
In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw ontdekte de Amerikaanse bewegingswetenschapper David Nieman dat door intensieve duurinspanningen het immuunsysteem zware klappen krijgt. [Thorax. 1995 December; 50(12): 1229–1231.] Nieman ontdekte bijvoorbeeld dat na een marathon duursporters een factor zes meer kans hebben om ziek te worden dan sporters die thuis blijven.
Uit andere studies weten we dat hoe meer kilometers duursporters wekelijks lopen, des te groter hun kans is op een griep, verkoudheid of een andere infectieziekte. De figuur hieronder vat het effect van beweging op infectie samen. Een beetje beweging stimuleert het immuunsysteem en vermindert die kans, intensieve beweging doet dat juist niet.
De figuur hierboven laat zien dat intensieve training dat activiteit van Natural Killer Cells in sporters vermindert. Volgens Niemans theorie is na zware sessies het immuunsysteem 1-9 uur minder altert, en hebben ziektekiemen meer kans.
De Spanjaarden vroegen zich of suppletie met Polypodium leucotomos het Nieman-effect kan onderdrukken. Polypodium leucotomos, een verwant van Phlebodium decumanum, is een varen die groeit in de warme zones van Noord- en Zuid-Amerika. Stel je immuuncellen bloot aan extracten van die plant, dan maken ze meer interleukin-2 en interferon-gamma aan, en verhoog je bovendien de gevoeligheid voor interleukin-10. [Br J Clin Pharmacol. 1997 Jan;43(1):85-9.] Dat kan betekenen dat de immuuncellen agressiever jagen op ziektekiemen en kankercellen. In experimenten verhoogt Polypodium leucotomos bovendien het aantal T-lymphocyten en Natural Killer Cells.
Tegelijkertijd remt blootstelling aan Polypodium leucotomos de afgifte van interleukin-1-beta en tumor necrosis factor-alpha door immuuncellen. Dat betekent misschien dat Polypodium leucotomos auto-immuunziekten afremt.
De Spanjaarden gaven een groep van 50 sporters 3 maanden achtereen elke dag 2 doses van 480 mg Polypodium leucotomos-extract. De proefpersonen waren 18-30 jaar oud, deden vooral aan volleyball, voetbal, atletiek of wielrennen, en trainden meer dan 20 uur per week. Een controlegroep slikte een placebo.
De suppletie had effect. In de controlegroep werd 56 procent gedurende het experiment besmet met een ziektekiem, en - in onschuldige of minder onschuldige mate - ziek. En de experimentele groep was dat slechts 14 procent.
Polypodium leucotomos versnelde bovendien het genezingsproces. Je ziet hierboven dat in de experimentele groep slechts 1 sporter met een virus-infectie last had van aanhoudende ziekteverschijnselen. In de placebogroep waren dat er 12.
"Polypodium leucotomos extract has been shown to be useful in the prevention of intercurrent infectious processes when an appropriate dose is prescribed and compliance is adequate", concluderen de onderzoekers. "Further studies are required to confirm the results of the present study."
Bron:
Meer:
|