11.02.2004

Spuitles moet bodybuilders beschermen tegen abcessen

Spuitles moet bodybuilders beschermen tegen abcessen
Gebruikers van injecteerbare anabolen krijgen vaker abcessen en HIV dan je zou denken. Amerikaanse onderzoekers durven geen getallen te noemen, maar vonden in de medische literatuur zoveel gevallen dat ze eigenlijk vinden dat anabolengebruikers voorlichting moeten krijgen over correcte injectietechnieken.

Meer dan de helft van de anabolengebruikers injecteert, en volgens onderzoeken uit de late jaren tachtig en vroege jaren negentig gebruikt maar liefst een kwart van hen injectienaalden meerdere keren achter elkaar. Omdat er in de VS alleen al een miljoen anabolengebruikers in de VS rondlopen besloten de onderzoekers eens te kijken wat er bekend is over infecties bij die groep. Via de databanken van Medline en Aidsline keken ze wat daarover tussen 1966 en 1998 was gepubliceerd.

De Amerikanen vonden alleen gevalsbeschrijvingen.


Spuitles moet bodybuilders beschermen tegen abcessen


Naalden delen
Er zijn drie gevallen bekend van anabolengebruikers die het HIV-virus kregen omdat ze naalden met elkaar deelden. Twee van die gevallen vonden plaats in Amerika, eentje in Frankrijk. Soms spoot de ongelukkige atleet niet alleen het HIV-virus naar binnen, maar ook het virus dat hepatitis B veroorzaakt.

Naalden delen gaf een vierde anabolenspuiter hepatitis C.

Ook de 'poly-besmetting' in het zesde geval is het gevolg van het delen van naalden. Eigenlijk gaat dat geval over drie verschillende bodybuilders. Eentje van hen, een 26-jarige man, injecteerde een Mexicaans preparaat bij zichzelf en trakteerde daarna twee collega's. Met dezelfde naald. De ene collega kreeg een abces waarin de bacterie Mycobacterium chelonae bleek te zitten, terwijl de andere een abces kreeg door de verwante Mycobacterium fortuitum. En de gulle gever zelf kreeg ook een abces.

Naalden vaker gebruiken
Ook het hergebruik van eigen spuiten is link, blijkt uit de analyse. Dat was bijvoorbeeld de oorzaak van het abces in de dijspier in het geval [21]. Dat betreft een 24-jarige wedstrijdbodybuilder, die een Staphylococcus - een bacterie die normaliter op de menselijke huid leeft - bij zichzelf naar binnenspoot. Hij had, vertelde hij zijn artsen, dezelfde naald meerdere keren in zijn bilspier en dijen gezet.

Zweedse artsen vonden een Staphylococcus in de abcessen van twee jonge bodybuilders die zich door hun sportschoolvrienden hadden laten injecteren. Daarbij was zo ongeveer alles fout gegaan wat maar mogelijk was. De huid van de bodybuilders was niet schoongemaakt met een bacteriedodend middel, naalden waren meerdere keren gebruikt en de kwaliteit van de middelen was bovendien dubieus.

Iets soortgelijks was aan de hand met geval [20]. Het betreft een bodybuilder die zich in zijn borstpieren en schouderspieren injecteerde met stanozolol, in de hoop lokale spiergroei te bewerkstelligen. Toen heeft hij Staphylococci of Streptococci die aanvankelijk op zijn huid zaten in zijn spieren gebracht. Met alle gevolgen van dien.

Besmette preparaten
Het geval [26] was het gevolg van een besmet preparaat. Het gaat om een man en een vrouw, die op semiprof-niveau aan gewichtheffen deden, allebei veterinaire stanozolol gebruikten en allebei een abces in de dijspier kregen. De oorzaak zat in de vial, ontdekten de artsen toen ze de inhoud op kweek zetten. Hij was besmet met de bacterie Myobacterium smegmatis. De herkomst van de ampul is onbekend.

Over de ampul met testosteron die de anabolengebruiker in het geval [2] opzadelde met een abces in zijn bilspier weten we iets meer: het ding was vervalst. Toen de onderzoekers hem op de kweek zetten vonden ze de bacterie Pseudomonas.

Verzwakt immuunsysteem
Het geval van de Duitse sporter die een infectie van de gistsoort Candida albicans in zijn oogbol kreeg is een rariteit. De man had twee jaar stanozolol, deca-durabolin, andriol en clenbuterol gebruikt. De onderzoekers vermoeden dat het anabolengebruik zijn immuunsysteem had verzwakt.

De situatie is volgens de Amerikanen ernstig genoeg om anabolengebruikers voor te lichten over veilig injecteren. Voorlichtingscampagnes moeten ervoor zorgen dat anabolengebruikers in ieder geval geen naalden delen of hergebruiken.

Wat ons trouwens opvalt in de tabel is het grote aandeel van injecties op een andere plaats dan in de grote bilspier. De bilspier is nog steeds de meest gebruikte plaats om te injecteren. Maar in de zeven gevalsbeschrijvingen waarin gebruikers een abces kregen, gebeurde dat in vier gevallen op een andere plek dan in de gluteus maximus.

Bron:
Int J Sports Med. 1999 Nov;20(8):563-6.