07.03.2002

Wat is er mis met Stacker 2?

Met Stacker 2 is hetzelfde aan de hand als met Stacker 3. Dat blijkt uit een analyse door een erkend laboratorium, waarvan het rapport is uitgelekt naar Ergogenics. Net als Stacker 3 bevat Stacker 2 niet-natuurlijke vormen van cafeine en aspirine.

Stacker 2 en 3 zijn producten van de Amerikaanse supplementenfabrikant NVE die ook in Nederland op de markt zijn. Beide supplementen hebben de aandacht van de onderzoekers getrokken omdat gebruikers hartkloppingen, misselijkheid en andere bijwerkingen rapporteerden.

De totale hoeveelheid efedrines in een capsule bedroeg 26 milligram. Er zat ongeveer evenveel efedrine als pseudo-efedrine in, en daarnaast vonden de onderzoekers methyl-efedrine en sporen van nor-efedrine en methyl-pseudo-efedrine. Dat wijst op efedrine van plantaardige origine. Waarschijnlijk gaat het om een mix van verschillende soorten efedrinehoudende planten.

Volgens het etiket zit er in Stacker 2 een extract van wilgenbast. Dat vonden de onderzoekers niet. In plaats daarvan troffen ze wel synthetisch acetylsalicylzuur aan in de capsules. Zeg maar: aspirine. Een capsule bevatte 39 milligram.

Volgens het etiket zouden er ook extracten van cafeïnehoudende kolanoten in Stacker 2 zijn verwerkt. Ook die vonden de onderzoekers niet. Ze vonden wel zuivere cafeïne.

Op het etiket stond vermeld dat Stacker 2 chroompicolinaat bevatte. De onderzoekers vonden 0,32 microgram van dat mineraal.

We hebben ook een paar foto's van de preparaten binnengekregen.


Wat is er mis met Stacker 2?


Wat is er mis met Stacker 2?

De inhoud van Stacker 2 onder een vergrootglas. De grote witte klonten zijn synthetisch acetylsalicylzuur. De kleine witte kiezelsteentjes zijn zuivere cafeïne.

Het onthullende van deze analyse zit hem niet in de stoffen in Stacker 2 die de onderzoekers hebben aangetroffen. Het zit hem in het gemak waarmee de producent jokt op zijn etiket. Er spreekt weinig respect voor de consument uit. Wilgenbast? Kolanoten? Amehoela!