19.08.2011

Stenbolone is weer op de markt

Na tientallen jaren is het anabole steroid stenbolone-acetaat [wetenschappelijke naam: 17-beta-acetoxy-2-methyl-5-alpha-androst-1-en-3-one] weer op de markt. Bulkleveranciers kunnen de verbinding sinds een jaar leveren, en de eerste ondergrondse labs hebben hem in hun assortiment. De trekfles die je halverwege de bladzijde ziet vonden we op de webstek van Genezameds. [Offline]

Het Duitse Schering introduceerde stenbolone in 1961. We hebben geen studies van Schering naar het nieuwe anabool kunnen vinden, wel van concurrenten - en dat materiaal hebben we letterlijk bij elkaar moeten sprokkelen. Omdat stenbolone in de jaren tachtig van de markt verdween, dus voor de komst van het internet, bodybuildingwebsites en fora, hebben we ook weinig gebruikerservaringen kunnen traceren. We weten dus niet zoveel over stenbolone.

Stenbolone-acetaat wordt besproken in twee klassieke handleidingen: in het Underground Steroid Handbook van Dan Duchaine en de World Anabolic Review van Grunding & Bachmann. Die twee handleiding spreken elkaar tegen. Volgens Grunding en Bachmann lijkt de werking van stenbolone op die van oxymetholone, maar dan zonder de bijwerkingen als het vasthouden van vocht en de negatieve effecten op de lever. Volgens Duchaine lijkt de werking van stenbolone meer op die van methenolone, de actieve stof in Primobolan. 'Stenbolone is een goed anabool voor als je op dieet bent', schrijft Duchaine. 'En dat geldt zeker voor vrouwen.'

Als je naar de structuurformule van stenbolone kijkt - hij lijkt wel op die van drostanolone, de actieve stof in Masteron - dan zie je in ieder geval dat het ding niet kan omzetten in vrouwelijke hormonen. Geen gyno, vochtretentie en hoge bloeddruk als je stenbolone gebruikt. Stenbolone is waarschijnlijk ook niet levertoxisch. Volgens metabole studies kan het lichaam het molecuul opvallend goed afvoeren. [J Steroid Biochem Mol Biol. 1991 May;38(5):639-55.]


Drostanolone en stenbolone Stenbolone


De figuur hieronder komt uit Androgens and Anabolic Agents, het standaardwerk van Julius Vida. De middelste verbinding is stenbolone, de bovenste is een belangrijke metaboliet van stenbolone in het menselijk lichaam, de onderste is de 17alpha-methylanaloog van stenbolone.

Methylstenbolone is op de markt als designersteroid. Het zit bijvoorbeeld in Ultradrol van Antaeus Labs. [antaeuslabs.com] Zoals je ziet heeft methylstenbolone een bijzonder goede anabool-androgeenratio.


Stenbolone is weer op de markt


Methylmasteron - zeg maar: superdrol - staat bekend als een leversloper, net als methyl-1-testosteron. De kenmerken die beide anabolen levertoxisch maken vind je terug in methylstenbolone. Het zou dus zomaar kunnen dat methylstenbolone nog levertoxischer is dan je van een 17-alpha-methyl-anabool zou verwachten.

Stenbolone is weer op de marktStenbolone is weer op de markt
Vida haalde zijn gegevens over de activiteit van stenbolone uit twee studies, eentje van Searle uit 1962 en eentje van Syntex uit 1964. In de oudste bron beproefden chemici van Searle een reeks analogen van 2-methyl-1-testosteron. [Counsell RE, Klimstra PD, Colton FB. Anabolic Agents. Derivatives of 5a-Androst-1-ene. J Org Chem 1962;27:248-253.] Je ziet ze hiernaast. Hieronder zie je hun anabole en androgene activiteit, vergeleken met die van testosteronpropionaat. Stenbolone is component IId, methylstenbolone is IIe. Zoals je ziet is de anabool-androgeenratio maar zo-zo.


Stenbolone is weer op de markt


Stenbolone is weer op de markt


De figuur hierboven komt uit de studie van onderzoekers van Syntex. [Kincl FA, Dorfman RI. Anabolic-Androgenic Potency of Various Steroids in a Castrated Rat Assay. Steroids 1964;3(1):109-22.] Je ziet bij Delta-1 hoe stenbolone het doet in vergelijking tot testosteron. De anabool-androgeenratio is behoorlijk goed.

De dierstudies spreken elkaar dus tegen. Eerlijk gezegd hechten we de meeste waarde aan de Searle-studie, en we vermoeden daarom dat stenbolone een matig androgene werking paart aan een matige anabole werking. We vermoeden bovendien dat gebruikers last kunnen krijgen van futloosheid en een vervelende, lethargische stemming. Maar misschien zitten we ernaast. Als de menselijke proefkonijnen die nu stenbolone gebruiken hun ervaringen beschrijven op de fora zullen we het weten.

Bron:
J Steroid Biochem Mol Biol. 1991 May;38(5):639-55.

Meer:
De onbekende familie van oxandrolone (6-7-2011)
Injecteerbaar desoxytestosteron werkt voortreffelijk (31-5-2011)
Nieuw prohormoon: Delta-2 (22-4-2011)