25.05.2015

Sterfte door teveel vitamine D

Vitamine D3
Gisteren schreef de meest gehate webstek in supplementenland een stukje over de verhoogde kans op dodelijke beroertes en hartaanvallen door een te hoge vitamine D-spiegel. De Deense onderzoekers op wiens studie dat stukje was gebaseerd publiceerden in 2012 ook al een onderzoek naar de effecten van vitamine D op sterfte.

Sterfte
Uit die Deense studie, die tussen twee haakjes verscheen in de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, snaaiden we de figuur die je hieronder ziet. De onderzoekers baseerden die op de gegevens van een kwart miljoen Denen. De onderzoekers volgden de studiedeelnemers gemiddeld iets langer dan drie jaar.

Zoals je ziet is de sterfte het laagste bij een vitamine D-spiegel van 50-60 nanomol per liter. Je kijkt nu niet naar uitsluitend naar sterfte door hart- en vaatziekten, maar naar alle sterfgevallen.


Sterfte door teveel vitamine DSuppletie
Dit onderzoek was de aanleiding voor de studie waarover we gisteren schreven. Toen merkten we al op dat deze bevindingen niet suggereren dat suppletie met vitamine D "dus" gevaarlijk is.

De doorsnee Westerling heeft een vitamine D-spiegel die onder de optimale spiegel ligt. Suppletie kan de vitamine D-spiegel laten stijgen tot het optimale niveau, maar suppletie met extreme doses kan de vitamine D-spiegel echter verhogen tot boven dat optimale punt.

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2012 Aug;97(8):2644-52.

Meer:
Te hoge vitamine D-spiegel verhoogt sterfte door hart- en vaatziekten (24-5-2015)
Bodybuilder vergiftigt zichzelf met vitamine D (21-3-2015)
Teveel vitamine D in supplement: bijna geopereerd (26-2-2002)