Opgeladen: 9-12-2015
Opgeborgen in: Anabolen & risico's, Sensatie
Translation: Proof: show wrestling kills (16-1-2016)

Het bewijs: sterftegolf in het showworstelen

De kans dat een showworstelaar van 35-54 jaar overlijdt is drie keer groter dan normaal. Dat rapporteren Amerikaanse bewegingswetenschappers in PLoS One. De kans op een dodelijke hartaanval of beroerte onder worstelaars is volgens hun onderzoek zelfs 15 keer groter dan normaal. We wisten het eigenlijk allemaal al, maar nu staat het dus wetenschappelijk vast: er is iets helemaal mis in de worstelsport.

Sterftegolf
In alle sporten waar anabolica een prominente rol spelen sterven geregeld jonge, en ogenschijnlijk topfitte atleten. De media berichten geregeld over bodybuilders, powerlifters, strongmen en showworstelaars die op jonge leeftijd het leeftijd laten. Een al wat ouder, maar nog steeds actueel overzichtsartikel over de sterftegolf in de worstelsport vind je op de webstek van EigenKracht.nl. [eigenkracht.nl 18 April 2012]

Nou bewijzen mediaberichten op zichzelf nog niet dat zich in de worstelsport inderdaad een sterftegolf aan het voltrekken is. Berichtgeving in de media kan soms eenzijdig en overtrokken zijn. Om die reden besloten bewegingswetenschappers van Eastern Michigan University in de VS om het aantal sterfgevallen in het showworstelen op een wetenschappelijke manier in kaart te brengen.

Studie
De onderzoekers peuterden uit openbare bronnen, zoals de Wrestling Observer Newsletter en de WWE's officially licensed published Encyclopedia, de gegevens over 557 mannelijke worstelaars die actief waren in de periode 1985-2011. Vervolgens vergeleken ze het aantal sterfgevallen in die groep met die van een vergelijkbare groep mannen, die niet aan worstelen deden.


Het bewijs: sterftegolf in het showworstelen Het bewijs: sterftegolf in het showworstelen


Resultaten
Een worstelaar die al tien jaar actief is heeft een kans van 5 procent om te overlijden, ontdekten de onderzoekers. Die prognose is uiterst bemoedigend als we het hebben over kankerpatiënten die zijn bestraald en een chemotherapie achter de rug hebben, maar voor gezonde mannen en vrouwen in de kracht van hun leven is dat ronduit alarmerend.

De kans op een dodelijke vorm van kanker onder de worstelaars was een factor 6.4 hoger dan normaal, de kans op een dodelijke hart- en vaatziekte was een factor 15.4 hoger. De kans op een drugsgerelateerde dood was zelfs 122.7 keer hoger dan normaal.

Van alle sterfgevallen was ongeveer een derde het gevolg van hart- een vaatziekten. Op de de tweede plaats kwamen drugs - ongeveer 18 procent van de sterfgevallen was drugsgerelateerd.

Bij nadere analyse bleek de leeftijd van de worstelaars geen factor van betekenis te zijn in hun overlijden. Het was vooral het aantal jaren dat de atleten als profworstelaar actief waren geweest dat de kans op een vroege dood verhoogde. Hoe langer de carrière van een worstelaar duurt, hoe groter de kans dat hij de pijp aan Maarten zal geven.


Het bewijs: sterftegolf in het showworstelen Het bewijs: sterftegolf in het showworstelen


Toen de onderzoekers hun gegevens verder uitplozen, ontdekten ze dat wortelaars meer kans hadden op een vroegtijdige dood naarmate ze zwaarder waren. Mogelijk hadden die zware worstelaars meer anabole middelen gebruikt.


Het bewijs: sterftegolf in het showworstelen


Conclusie
"Considering the very high rate of premature mortality from cardiovascular disease, cancer, and substance abuse, the health and wellbeing of professional wrestlers who are part of the entertainment industry need an intense prevention strategy with aggressive treatment of each of the risk factors", resumeren de onderzoekers.

"Results from this study may be useful for professional wrestlers, and may be useful for the development of future wellness policy and medical care implementation among professional wrestling organizations."

Bron:
PLoS One. 2014 Nov 5;9(11):e109945.

Meer:
World Wrestling Entertainment schorst tien worstelaars na dopingonthullingen (2-9-2007)
Dodenlijst worstelen 1997-2007 (6-7-2007)
Dood door anabolen en drugs onder worstelaars epidemisch (10-8-2002)


Dood door anabolen is meestal dood door recreatieve drugs
Analyse van 24 sterfgevallen.

Anabolenleefstijl verkort levensduur, zegt dierstudie
Veel geciteerde dierstudie uit de vorige eeuw.

Hoe schadelijk zijn anabole steroïden nou eigenlijk?
Overzichtsstudie.