Opgeladen: 28-4-2017
Opgeborgen in: Aromatherapie, Psychologie
Translation: The stimulatory effect of orange oil aromatherapy (27-6-2017)

De stimulerende werking van aromatherapie met sinaasappelolie

De stimulerende werking van aromatherapie met sinaasappelolie
Het inademen van sinaasappelolie versnelt misschien het wegebben van angstgevoelens die je overhoudt aan een traumatische gebeurtenis, en misschien zelfs het herstel van een full blown post-traumatische stressstoornis. Dat schreven we een paar dagen geleden naar aanleiding van een dierstudie. Attente lezers stuurden ons humaan onderzoek naar de positieve effecten van aromatherapie met sinaasappelolie. Daaruit blijkt dat sinaasappelolie angst vermindert en tegelijkertijd een stimulerende werking heeft. Interessant voor ergonauten, dunkt ons.

Studie 1
In 2014 publiceerden verloskundigen van Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Iran een onderzoek waarin ze zwangere vrouwen tijdens de bevalling sinaasappelolie lieten inademen. [Iran Red Crescent Med J. 2014;16(6):e18371.] De onderzoekers druppelden de olie op verband, en legden dat om de hals van de vrouwen.

Tijdens de bevalling bepaalden de onderzoekers de anxiety van de vrouwen aan de hand van vragenlijsten. De vrouwen konden scoren tussen de 20 en de 80 [20-40 mild anxiety, 41-60 moderate anxiety, 61-80 severe anxiety].

Sinaasappelolie verminderde het angstgevoel. Een controlegroep inhaleerde geen sinaasappelolie.


De stimulerende werking van aromatherapie met sinaasappelolieStudie 2
Thaise onderzoekers beschreven in 2005 in Acta Horticulturae een experiment waarin 24 studenten 20 minuten in een kamer verbleven met een aromatische lamp. Bij de experimentele groep was die lamp gevuld met 1.2 gram sweet orange oil en 3.5 gram water, bij de placebogroep zat er alleen water in de lamp.

De studenten moesten voor en na blootstelling hun alertheid een cijfer tussen de 0 en 10 geven, en ook vertellen of ze de geur uit de lamp stimulerend vonden.


De stimulerende werking van aromatherapie met sinaasappelolieStudie 3
Het belangrijkste bestanddeel van natuurlijke sinaasappelolie is de D-enantiomeer van limonene [(+)-limonene]. Volgens een humane studie uit 2001 maakt het inhaleren van (+)-limonene alerter en verbetert die ook een beetje het humeur. [Chem Senses. 2001 Mar;26(3):281-92.]


De stimulerende werking van aromatherapie met sinaasappelolieDe figuren hierboven zijn vereenvoudigd. Ze vertellen hoeveel het inhaleren van limonene toevoegt aan de alertheid en gemoedstoestand van de proefpersonen. Die moesten de proefpersonen een waarde tussen de 0 en 100 toekennen.

Bron:
Acta Horticulturae 2005 (679): 75-81.

Meer:
Aromatherapie met sinaasappelolie versnelt misschien genezing PTSD (26-4-2017)
Drastische toename uithoudingsvermogen door inhaleren muntolie en sinaasappelolie (28-9-2016)


Geur van lavendel en pompoen zorgt voor stevigere erectie

Sneller afslanken met aromatherapie

Chanel No. 22 verhoogt testosteronspiegel bij mannen, Axe bij vrouwen

Geur van lavendel en pompoen zorgt voor stevigere erectie
Wat een merkwaardig patent...

Sneller afslanken met aromatherapie
Als je grapefruit of limoenen ruikt, staan je vetcellen makkelijker hun inhoud af aan de bloedbaan. Dierstudie.

Chanel No. 22 verhoogt testosteronspiegel bij mannen, Axe bij vrouwen
De testosteronspiegels van mannen en vrouwen reageert op de geuren die fabrikanten in parfums stoppen.