22.10.2014

Studie afslankeffect Green Coffee Bean-extract was nep

Soms maak je als stukjesschrijver iets waarvan je later spijt krijgt. Meestal hanteer je dan een toon waarvan je jezelf later realiseert dat die volkomen misplaatst was. Dat overkwam ons met het bericht over het afslankeffect van Green Coffee Bean-extract dat we in de zomer van 2013 schreven. We hadden serieuze twijfels over de geloofwaardigheid van het ding, maar kozen voor een rustige en mild-kritische toon. En daarvan hebben we nu spijt als haren op ons hoofd. We hadden de oplichters tot op de voetzolen moeten afbranden.

Oplichters
Het door ons betreurde stuk besprak een studie, die in in 2012 verscheen in Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy. Op de website van dat tijdschrift verscheen een paar dagen geleden een kort bericht. "The sponsors of the study cannot assure the validity of the data so we, Joe Vinson and Bryan Burnham, are retracting the paper", staat er in. [dovepress.com 16 October 2014] Vinson en Burnham zijn de eerste auteurs van de studie.

Nou was de studie vanaf het begin af aan al omstreden. De resultaten - 8 kg gewichtsverlies in 22 weken - waren te mooi om waar te zijn, en bovendien bleek al snel dat de proefpersonen niet alleen een supplement hadden geslikt, maar ook extra hadden bewogen.

Dat de onderzoekers afstand nemen van hun publicatie is trouwens geen heldendaad. Ze hadden geen keuze. Anderhalve maand eerder verklaarde de Amerikaanse Federal Trade Commission dat de sponsor van de onwaarschijnlijke studie de zaak had opgelicht [ftc.gov September 8, 2014], en 3.5 m dollar schadevergoeding had betaald. Het betreft het in Texas gevestigde Applied Food Sciences, een producent van Green Coffee Bean.

Rommelen met gegevens
Studie afslankeffect Green Coffee Bean-extract was nep
Hieronder zie je een paar passages uit het rapport van de FTC over het onderzoek, dat Applied Food Sciences in India had laten uitvoeren. Al van de eerste versie van de studie hadden de onderzoekers zo'n puinhoop gemaakt dat geen tijdschrift het nog wilde publiceren.

Applied Food Sciences huurde toen Joe Vinson in Bryan Burnham in, en liet ze het verslag oppoetsen. Daarbij veranderden de eigenlijke onderzoekers in India de gegevens nog eens. En nog eens. En nog eens. En...

GCA = het Green Coffee Bean-extract van Applied Food Sciences. Onderstrepingen en arceringen zijn van ons.


Studie afslankeffect Green Coffee Bean-extract was nep


Studie afslankeffect Green Coffee Bean-extract was nep


Studie afslankeffect Green Coffee Bean-extract was nep


Studie afslankeffect Green Coffee Bean-extract was nep


Yep, je leest het goed. "The study either was never conducted or suffers from flaws so severe that no competent and reliable conclusions can be drawn from it."

Dr Oz
De affaire krijgt in Amerikaanse en Britse media aandacht omdat Mehmet Oz in zijn talkshow Dr. Oz publiciteit heeft gegeven aan het door Applied Food Sciences betaalde onderzoek. [cbsnews.com October 20, 2014] [dailymail.co.uk 21 October 2014]


Studie afslankeffect Green Coffee Bean-extract was nep


In de zomer van dit jaar verscheen Oz voor een hearing van het Amerikaanse senaat over diet scams, en moest Oz zich verantwoorden voor zijn positieve shows over afslanksupplementen. [cbsnews.com June 17, 2014] Oz benadrukte toen dat hij geen supplementen verkoopt, geen geld van supplementenmakers aanneemt, en dat aanprijzingen op websites en supplementenlabels met zijn naam illegaal zijn.

Bron:
FTC.gov September 8, 2014.

Meer:
Studie: kilo's extra gewichtsverlies tijdens afslankdieet door Green Coffee Bean-extract (15-8-2013)