09.03.2012

Studie: bijna verboden afslanksupplement OxyElite Pro werkt

Als je het nieuws volgt, dan weet je dat binnenkort waarschijnlijk alle supplementen met methylhexanamine uit de winkels zullen verdwenen. Methylhexanamine gaat efedra achterna. Toch zeggen humane studies dat de supplementen met de amfetamine-achtige stof veilig zijn - en nog werken ook.

In de zomer van 2011 gebeurde in de VS wat supplementenexpert Will Brink al had voorzien. Een soldaat van 22 overleed tijdens een looptraining. De vermoedelijke doodsoorzaak: methylhexanamine. Legerartsen wezen dezelfde stof aan als de oorzaak van een ander incident, waarbij een 32-jarige soldaat tijdens een fitnesstest in elkaar zakte en moest worden opgenomen. De man overleed enkele maanden later in een ziekenhuis. Ook hij had methylhexanamine gebruikt. [FoxNews.com February 02, 2012]

Amerikaanse bases hebben de verkoop van methylhexanamine inmiddels 'uit voorzorg' verboden. Of de verbinding inderdaad de dood van de twee soldaten heeft veroorzaakt moet blijken uit een studie waarvan de resultaten deze maand zouden moeten vrijkomen.

Er lopen in de VS en daarbuiten nog meer studies naar methylhexanamine, maar sommige landen wachten niet tot die zijn afgerond. Engeland verbood eind februari 2012 de verkoop van methylhexanamine [nutraingredients.com 24-Feb-2012], en begin maart 2012 bestempelde Nieuw-Zeeland methylhexanamine - nadat gebruikers hersenbloedingen kregen [nutraingredients.com 03-Jan-2012] - officieel als 'recreatieve drug'. [nutraingredients.com 08-Mar-2012] In de meeste EU-landen is methylhexanamine nog verkrijgbaar, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren.Op 11 juni 2011 laadde Will Brink een YouTube-clip op waarin hij waarschuwde voor methylhexanamine. De stof zelf is redelijk veilig, voor zover Brink dat uit de schaarse studies kon opmaken, maar supplementenbedrijven combineren methylhexanamine met andere stimulantia. Of die producten veilig zijn? Brink was bang van niet. Hij vreesde dat er binnenkort mensen in de problemen zouden komen, dat daarna de overheid wakker zou worden en dat die methylhexanamine vervolgens zou verbieden.

Zijn advies aan gebruikers was: als je methylhexanamine wilt gebruiken, gebruik het dan in zijn zuivere vorm.

Enkele maanden nadat Brink zijn clip oplaadde verschenen er trouwens enkele studies naar de werkzaamheid en veiligheid van methylhexanamineproducten. USPlabs, de maker van OxyElite Pro en Jack3d, betaalde ze. Ze zijn via het web integraal beschikbaar.


Studie: bijna verboden afslanksupplement OxyElite Pro werkt


Uit één van die studies snaaiden we de tabellen hieronder. Onderzoekers van de University of Memphis gaven 16 getrainde mannen en vrouwen van 19-36 jaar gedurende 2 weken elke dag 1-2 capsules OxyElite Pro. Een evengrote groep slikte een placebo.

Toen de 2 weken voorbij waren zagen de onderzoekers dat de proefpersonen in de OxyElite Pro-groep 1.2 kg vet hadden verloren. In de placebogroep was dat 0.2 kg. De hartslag in de supplementengroep was gestegen. Dat was ook het geval met de bloeddruk, maar dat effect was niet statistisch significant.


Studie: bijna verboden afslanksupplement OxyElite Pro werkt


In een andere gesponsorde studie zagen de onderzoekers dat na inname van OxyElite Pro de vetcellen meer vetzuren vrijgeven aan de bloedbaan, het calorieverbruik toeneemt en de bloeddruk stijgt. [Nutrition and Metabolic Insights 2012:5;23-31.] Het effect op de bloeddruk treedt volgens een andere gesponsorde studie [Nutrition and Metabolic Insights 2012:5;1-12.] alleen op als je het supplement voor de eerste keer neemt. Neem je het 14 dagen achterelkaar, dan blijft de bloeddruk na inname constant.

Volgens de gesponsorde studies is OxyElite Pro dus veilig. Zullen de overheden, die zich nu over het methylhexanamine-dossier buigen, zich veel aan dat onderzoek gelegen laten liggen? We zullen het zien. Binnenkort meer.

Bron:
Nutrition and Metabolic Insights 2012:5 1322.