23.10.2014

Studie: krachttraining na de bevalling

Vrouwen die na een bevalling krachttrainen worden weliswaar sterker dan vrouwen die dat niet doen, maar de positieve effecten van krachttraining op de lichaamssamenstelling in deze groep zijn minder groot dan je misschien zou denken. Dat melden onderzoekers van Brigham Young University in de Verenigde Staten in de Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. De onderzoekers vermoeden dat vrouwen die herstellen van een bevalling vooral psychologisch baat hebben bij krachttraining.

Studie

De onderzoekers experimenteerden met 44 vrouwen, die allemaal in de periode van 8 maanden die aan de proef vooraf ging een kind hadden gekregen. Ze waren 6.5 kg zwaarder dan voordat ze zwanger werden.

De onderzoekers lieten de helft van de vrouwen 2 keer per week strek-oefeningen doen [Control]. De andere helft van de vrouwen deed 2 keer per week aan krachttraining [Resistance Training].

De workouts waren eenvoudig maar degelijk. Het waren full body workouts. Elke workout bestond uit 1-3 sets van basisoefeningen als de leg-extension, leg-curl, leg-press, biceps-curl, shoulder-press, chest-press, lat-pulldown, seated-row en curl-ups. De vrouwen maakten sets van 8-12 reps, en rustten 90 sec tussen de sets.

Resultaat
Toen de 18 weken die het experiment duurde voorbij waren, waren de vrouwen die aan krachttraining hadden gedaan uiteraard sterker geworden. Dat was met de vrouwen in de controlegroep in mindere mate het geval.


Studie: krachttraining na de bevalling


Studie: krachttraining na de bevalling


De lichaamssamenstelling in de vrouwen die aan krachttraining hadden verbeterde iets meer dan die van de andere vrouwen, maar het verschil was niet significant.

Conclusie
Hoewel de effecten van krachttraining op de lichaamssamenstelling in dit onderzoek tegenvallen, denken de onderzoekers dat voor jonge moeders krachttraining wel degelijk gezond is. "Postpartum may be a particularly high risk period for insufficient physical activity", schrijven ze. En krachttraining is nu eenmaal een uitstekende vorm van physical activity.

De onderzoekers vermoeden bovendien dat krachttraining in deze groep interessante psychologische effecten heeft. Achttien vrouwen in hun studie hadden nadat ze waren bevallen symptomen van depressie. In de krachttraininggroep verdwenen die symptomen in bijna alle vrouwen. In de andere groep was dat maar bij de helft van de vrouwen het geval.

"These trends suggest that additional investigation of the role of resistance training for depressive symptoms is warranted", aldus de onderzoekers.

Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2014 Apr;24(2):414-21.

Meer:
Lichte fitnesstraining geen probleem voor zwangere vrouwen (29-12-2009)