18.07.2012

Supplement met leucine, glutamine en arginine verhoogt natuurlijke weerstand

Geef zieke ouderen extra leucine, glutamine, arginine en vitamines, en hun immuunsysteem verbetert. Volgens onderzoekers van de University of Tokyo verhoogt zo'n supplement de activiteit van de Natural Killer-cellen.

Je kunt de Natural Killer-cellen in je lichaam vergelijken met een ietwat brute maar hogelijk effectieve eenheid mariniers, die in actie komt in situaties waarin snel ingrijpen belangrijker is dan correct ingrijpen.

Natural Killer-cellen vallen afwijkende cellen aan - zoals cellen die zijn veranderd in kankercellen of cellen die zijn besmet door een virus. Wetenschappers rekenen Natural Killer-cellen tot het innate immuunsysteem, dat in het dagelijks spraakgebruik 'de natuurlijke afweer' heet. De natuurlijke afweer is het primitievere deel van ons immuunsysteem.

Het andere, meer geavanceerde deel van ons immuunsysteem kan leren. Het verzamelt gegevens over nieuwe indringers en ontwikkelt gespecialiseerde cellen die indringers kunnen uitschakelen. Maar daarover gaat dit stukje niet.

De onderzoekers gaven een groep zieke zeventigers en tachtigers die in een ziekenhuis lagen of thuis werden verzorgd gedurende 8 weken 2 keer per dag een supplement waarvan je de samenstelling hieronder ziet. Het supplement leverde dagelijks 1200 mg leucine, 600 mg glutamine en 500 mg arginine. Het bestond uit een poeder, dat de proefpersonen moesten oplossen in water.


Supplement met leucine, glutamine en arginine verhoogt natuurlijke weerstand


Supplement met leucine, glutamine en arginine verhoogt natuurlijke weerstand


Supplement met leucine, glutamine en arginine verhoogt natuurlijke weerstand


Na 4 weken [Mid-point] en na 8 weken [Post-point] namen de onderzoekers bloed af bij de proefpersonen, en haalden daar de Natural Killer-cellen uit. Ze stopten die bij lichaamsvreemd materiaal. Zo ontdekten de onderzoekers dat de cellen sterker reageerden naarmate de suppletieperiode vorderde. Het aantal Natural Killer-cellen verhogen deed het supplement niet.

In de groep proefpersonen die in het ziekenhuis lagen verminderde de suppletie het aantal dagen dat de proefpersonen koorts hadden [Febrile frequency]. De afname was niet statistisch significant. In een controlegroep patiënten nam in diezelfde periode het aantal koortsdagen juist toe - en die toename was wel degelijk statistisch significant.

De onderzoekers snappen niet precies hoe het supplement werkt. In eerdere studies verbeteren vitamine C en glutamine weliswaar de immuunrespons, maar de doses in die studies zijn fors hoger dan de hoeveelheden die de Japanners gebruikten.

Bron:
J Clin Biochem Nutr. 2012 Mar;50(2):162-8.

Meer:
Overleef het griepseizoen met Aged Garlic Extract (29-3-2012)
Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen (12-10-2011)
Immuunsysteem krachtsporters blijft op peil door cystine en theanine (23-6-2010)